Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Casa Portului Popular „Casa Cristea” organizează în perioada 10-15 martie 2015, în incinta Muzeului Național de Etnografie din Varșovia, Republica Polonă, Sărbatorea primăverii Mărţişor.
Evenimentul a început cu vernisajul unei expoziții de ii/ cămăși femeiești, confecționate de Casa Portului Popular „Casa Cristea”, intitulată “Ia – cămaşa românească. Tradiţie şi inspirație contemporană”.
Programul va fi completat de ateliere pentru copii şi un atelier de confecţionat ii, susţinut de meşterul popular Maria Cristea, pentru cetățenii polonezi și membrii diasporei moldovenești în Polonia.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă, Institutul Cultural Român de la Varşovia, împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie din Varşovia. La expoziție sunt prezentate circa 30 ii/cămăşi femeieşti şi 5 costume tradiţionale create în ultimii ani în atelierele Casei Portului Popular „Casa Cristea” din Chişinău. Aceste piese de port popular demonstrează tendinţele spre reactualizarea bogăţiei costumului traditional şi relevă interesul tot mai crescut al societăţii de a purta costumul naţional.
În Republica Moldova, Casa Portului Popular „Casa Cristea”, condusă de meşterul popular Maria Cristea şi-a asumat rolul de a studia şi promova costumul tradiţional şi a face accesibile cele mai variate vechi tehnici de confecţionat costumul popular pentru oameni cu diferite preocupări în societate – conducători ai ansamblurilor folclorice, intelectuali, interpreţi de folclor, meşteri populari, învăţători de educaţie tehnologică, profesori, profesionişti din sfera culturii și tuturor celor interesați de portul popular.
Meşterul popular, Maria Cristea, confecţionează costumul tradiţional începând cu anii ‘80, iar în 1994 a fondat Casa Portului Popular „Casa Cristea”, care în prezent reprezintă cel mai mare atelier de confecţionat ii şi costume tradiţionale, întrunind peste 45 de meşteriţe. Iile şi costumele confecţionate în atelierele Casei Cristea şi prezentate în expoziţie au fost purtate şi demonstrate la spectacole folclorice de cele mai cunoscute orchestre, interpreţi şi ansambluri de muzică şi dans popular.
În ultimii ani, în țară au loc mai multe evenimente cuturale ce promovează ia ca piesă de patrimoniu cultural național și îndeamnă societatea să poarte costumul popular cu demnitate şi mândrie.
Elena Ivanov