În ultimii ani, din lipsă de mijloace de refacere a câmpurilor, sute de hectare de mirişte au fost înghiţite de flăcări, iar în unele cazuri pradă focului au căzut vietăţi, arbori, aducând un prejudiciu colosal mediului înconjurător şi pierderi economice proprietarilor de terenuri. Despre aceasta comunică Inspectoratul Ecologic de Stat, informează Provincial.
Ptrivit inspectoratului, este greşită părerea unor agricultori, care consideră că procedeul de ardere a miriştii uşurează efectuarea aratului. Savanţii ecologişti au demonstrat ştiinţific argumentat faptul, că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil din care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.
Un pericol destul de mare prezintă incendierea miriştii în apropierea pădurilor, spaţiilor verzi, spaţiilor locative, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofă ecologică.
În scopul neadmiterii arderii miriştii, paielor, ierbii uscate din fîşiile forestiere de protecţie şi a altor resturi vegetale, Inspectoratul Ecologic de Stat a emis o dispoziţie prin care agenţii economici, care practică creşterea şi colectarea cerealelor, au fost preîntîmpinaţi şi informaţi despre pericolul care poate fi cauzat mediului în rezultatul arderii acestor resturi vegetale.
Pe toate cazurile care vor fi depistate inspectorii de mediu vor întocmi procese-verbale de contravenţie administrativă şi vor determina prejudiciul cauzat mediului. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă, chiar dacă în multe cazuri de incendiere a miriştii este greu de identificat vinovatul.
Inspectoratul face apel către organele administraţiei publice locale, conducătorii de unităţi agricole, populaţie ca să contribuie la excluderea practicii dăunătoare şi cu consecinţe negative pentru mediu.
Toate rămăşiţele vegetale trebuie reîntoarse (încorporate) în sol pentru a îmbunătăţi cît de puţin fertilitatea solului.
Dina Roșca