Piesele vechi de calculator capătă viață nouă în atelierul Carolinei Portărescu, o tânără din orașul Orhei.
Ea confecționează cercei, brățări și inele din scheme și plăci de calculator, iar marfa o vinde nu doar în țară, dar și peste hotare. Carolina creează bijuterii de când se ține minte, dar nu s-a gândit să aibă o afacere în acest domeniu. Așa că a făcut o facultate de filologie în România, iar după absolvirea acesteia a lucrat traducătoare de engleză.
La câțiva ani distanță a ajuns să utilizeze scheme și plăci de calculator – materiale pe care niciun alt meșter artizan din țara noastră încă nu le folosește la confecționarea bijuteriilor. Ideea i-a venit când a găsit câteva plăci în magazinul fratelui său, relatează PNUD.
Era decisă să le transforme în bijuterii, dar nu știa cum anume să decupeze bucățile de metal, astfel ca să le dea forma dorită. Problema cea mai mare era că nu avea instrumente, iar soluția a găsit-o tot în garajul tatei, încercând să lucreze cu două polizoare unghiulare. A durat luni în șir ca să învețe a tăia bucățile de placă, iar provocarea era că nu știa niciodată dacă va obține sau nu rezultatul pe care îl aștepta.
Instrumentarul nou, dar și cunoștințele pe care le-a obținut la instruirile organizate de proiect i-au permis să își dezvolte considerabil afacerea. Creațiile ei au ajuns deja în SUA și Danemarca. Cei mai mulți fani îi are însă în Marea Britanie, de unde îi vin numeroase comenzi.
Pe viitor vrea să își lărgească afacerea astfel încât să deschidă un punct de colectare a deșeurilor electronice, care să includă și transportarea acestora la puncte speciale de reciclare.
Actualmente, Carolina produce nu doar bijuterii dar și portmonee, brelocuri, semne de carte și multe alte obiecte de diferite forme și culori.
Carolina Portărescu este una din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.
Dina Roșca