Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunță că în prezent campania de recoltare a cerealelor este în plină desfășurare, iar din cauza precipitațiilor înregistrate, în ultima perioadă, aceasta se poate prelungi și există anumite riscuri.
Cu referire la recoltarea grâului și orzului datele oferite de direcțiile agricultură și alimentație raionale, arată că de la începutul campaniei de recoltare, în țară s-au recoltat peste 44% din suprafața totală însămânțată cu grâu, care constituie circa 320 mii ha şi peste 90% din suprafața de orz de toamnă, care constituie circa 44 de mii ha. Recoltarea orzului de primăvară a început acum o săptămână în 10 raioane, fiind recoltate circa 2,6 mii ha din totalul de 35 mii ha prognozate.
Recolta medie, pe republică, constituind, la grîu în jur de 3,1 tone/ha, cu 0,1 tone/ha mai mica decât media ultimilor 5 ani, iar la orz – 3,0 tone/ha, cu 0,3 tone/ha mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La capitolul recoltării mazărei uscate și rapiței de toamnă, specialiștii spun că mazărea uscată a fost recoltată pe o suprafață de 11 mii ha din 20 de mii ha prognozate. Recolta medie constituie 1,5 tone/ha, cu 0,6 tone/ha mai mica decît media ultimilor 5 ani. Rapița de toamnă a fost recoltată pe o suprafață de 29 mii ha din circa 44 de mii ha prognozate. Recolta media, pe republică, constitue 2,1 tone/ha, echivalentă cu recolta medie pe republică din ultimii 5 ani.
În contextul, informația referitoare la desfășurarea campaniei de recoltare a grâului, orzului, mazărei uscate și rapiței, specialiștii afirmă că, vor fi grâne destule, şi pentru rezerva de stat, şi pentru consumatorul de rând, astfel că o eventuală criză nu se aşteaptă.
Dina Roșca