Crearea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare va fi simplificată, iar rezidenții vor beneficia de mai multe stimulente, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Executiv.
Documentul oferă mai multă previzibilitate pentru potenţialii investitori, impulsionează implementarea inovaţiilor şi transferul tehnologic şi asigură utilizarea mai eficientă a resurselor alocate pentru domeniile respective.
În cadrul parcurilor ştiinţifico-tehnologice și a incubatoarelor de inovare vor fi elaborate şi fabricate produse inovaţionale în baza rezultatelor cercetării sau transferului de tehnologii, vor fi susţinuți agenţii economici care se implică în implementarea rezultatelor cercetării şi însuşirea de noi tehnologii, vor fi atrase investiţii pentru realizarea proiectelor pe acest segment. Totodată, se dorește implicarea mai activă în activitățile respective a întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și a studenţilor, doctoranzilor şi postdoctoranzilor.
Documentul extinde lista entităților care pot fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Acest drept îl vor avea nu doar clusterele, ci și autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere, instituțiile de învățământ superior. Deciziile de creare vor fi luate de către Guvern.
Administratorii și rezidenții vor beneficia de noi stimulente. Statul, prin intermediul autorităţilor publice centrale şi locale, va putea oferi în folosinţă gratuită bunurile imobile proprietate publică pentru crearea şi dezvoltarea parcului ştiinţifico-tehnologic şi/sau incubatorului de inovare.
Totodată, vor exista reduceri la calcularea plăţii pentru locaţiune/arenda, iar în primii doi ani de activitate rezidenții vor fi scutiți de această plată.
Dina Roșca