Un studiu realizat de Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare arată că satele Moldovei sunt pe cale de dispariţie. Dezechilibrul teritorial se datorează scăderii nivelului natalităţii, cât şi migraţiei externe şi interne a populaţiei, informează Provincial.md.
Studiul arată că în ultimii 10 ani cota tinerilor până la 18 ani, din totalul populaţiei rurale, a descrescut de la 33,6% la 25,6%, constituind o pătrime din populaţia de la ţară.
În sate, în funcţie de vârstă, se constată ca fiecare a treia persoană, este în vârsta cuprinsă între 60-64 ani , iar 13,7% sunt persoanele care au mai mult de 80 ani.
Potrivit studiului în ultimii 5 ani se atestă o mai mare concentrare a tinerilor în mediul urban, în special a celor cu vârsta cuprinsă între 25-29 ani. Oraşul Chişinau fiind campion, atrăgând o treime din toţi imigranţii interni.
În mare parte emigranţii interni (mai mult de 90%) sunt persoanele în vârstă apta de muncă, cu o predominanţă a grupei de vârstă 20-34 ani. Scăderea populaţiei în mediul rural este cel mai des determinat de lipsa locurilor de muncă, venituri mici, lipsă de protecţie socială şi a serviciilor publice, salarii reduse, condiţiile de viaţă inacceptabile, lipsa şcolilor, grădiniţelor, îngrijirii medicale, alimentaţiei cu apă şi canalizare, infrastructurii rutiere ş.a., ce nu favorizează dezvoltarea locală şi devin premise de instabilitate demografică.
Viaţa de la sat rămâne neatrăgătoare pentru populaţia tânără şi aptă de muncă. Circa 15 la sută din totalul tinerilor în vârstă de 15-29 ani sunt plecaţi peste hotare la lucru sau în căutare de lucru. Numărul estimativ al migraţiei de muncă în rândul tinerilor constituie 135,5 mii. Din totalul acestora, 78,2% sunt tineri de la sate.
Ar fi argumentate politicile de dezvoltare economică la nivel teritorial, în special, a celor ce ţin de utilizarea resurselor umane, satisfacerea cerinţelor de producţie în forţă de muncă, dezvoltarea sistemului de protecţie socială şi a serviciilor publice, asigurarea durabilităţii acestora.
Problemele menţionate trebuie să se regăsească în contextul programelor de dezvoltare locală, avînd un concept larg ce poate încadra eforturile consolidate ale reprezentanţilor tuturor sectoarelor – guvernamental, mediului de afaceri şi societăţii civile în vederea creării unor condiţii favorabile pentru creşterea economică, nivelului de bunăstare a populaţiei şi perspectiva unui viitor mai sigur pentru toate generaţiile umane ale comunităţii.
Diana Munteanu