Senzația de oboseală ocazională este normală. De fapt, este chiar comună în rândul oamenilor din întreaga lume. Ea poate fi cauzată de stilul de viață sedentar și lipsa somnului, însă atunci când acești doi factori lipsesc, înseamnă că motivele sunt altele, poate unele medicale.
Iată care sunt principalele motive pentru care te simți obosită zi de zi.
Te bagi la somn foarte târziu
De cele mai multe ori te gândești că trezitul târziu înseamnă odihnă, dar în realitate nu e așa. În schimb, persoanele care se trezesc devreme sunt mai odihnite, mai liniștite și mai relaxate în timpul zilei. Un studiu realizat de Universitatea din Leipzig (Germania), 2009, a arătat că cei mai energici sau proactivi sunt tocmai oamenii care se trezesc devreme.
Ai o alimentația săracă în substanțe nutritive
Excesul de carbohidrați și deficitul de proteine pot cauza oboseală severă. Deși carbohidrații sunt prezenți în alimente care furnizează energie, organismul le descompune ca zahăr, crescând astfel nivelul de zahăr din sânge. Ulterior, pancreasul trebuie să producă o cantitate mai mare de insulină pentru scăderea glicemiei. Aceste procese, schimburi și transformări implică o cantitate mare de energie, lucru care duce la oboseală.
Ai un stil de viață sedentar
Făcând nimic nu provoacă multă oboseală. Asta-i drept, având un stil de viață extrem de sedentar nu este un sentiment plăcut, ci destul de obositor. Prin urmare, dacă ai un loc de muncă în care stai mult pe loc, vei fi obosită. În schimb, exercițiile fizice cu impact redus, inclusiv activitățile în aer liber, îmbunătățesc producția de hormoni de fericire, care, la rândul lor îmbunătățesc calitatea somnului și starea de sănătate. Vei simți cel mai probabil oboseală la început, dar antrenamentul o reduce considerabil și oferă mai multă rezistență.
Nu dormi bine
Una dintre cauzele principale ale oboselii este somnul insuficient. Un adult trebuie să doarmă pe noapte până la 7 sau 8 ore de somn neîntrerupt în timpul nopții. Creierul și alte organe își finalizează etapele și funcțiile de recuperare în acest timp.
Suferi de carență de minerale și vitamine
Micro-nutrienții, mineralele și vitaminele sunt substanțe importante pentru ca organismul să funcționeze bine. Deficiențele acestor substanțe nutritive provoacă oboseală, amețeli și chiar și alte afecțiuni mai severe. Având o dietă echilibrată, consumând zilnic cel puțin 5 porții de fructe și legume îi sunt oferite corpului mai multe substanțe nutritive.
Ești mult prea stresată
Te simți descurajată când te confrunți cu situații dificile, care nu au nicio soluție, stresul se acumulează, îți este greu să te odihnești, să te gândești limpede la ce trebuie să faci, toate ducând în final la apariția oboselii cronice. Prin urmare, încearcă să faci ceva care să te distragă și care te vor ajuta să găsești soluția la problemele tale, privind dintr-un alt unghi.
sursa: clickpentrufemei.ro