Centrul de Sănătate Publică din mun.Chişinău informează despre riscul apariţiei unor maladii infecţioase transmise prin intermediul căpuşelor în perioada estivală.
De la începutul anului curent, în mun.Chișinău, deja au fost înregistrate 3 cazuri de borelioza.
Numărul cazurilor de boală, înregistrate în anul 2017, a constituit 85 cazuri, în anul 2016 – 73. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în lunile mai-august. CSP din mun.Chișinău asigură activitatea de monitorizare epizootologică a focarelor naturale și a circulației agentului cauzal a boreliozei. Contaminarea înaltă a căpușelor cu borelii (în mediu – 30%), colectate din diferite spații înverzite ale municipiului, denotă prezența masivă în natură atât a sursei, cât și a vectorului de transmitere a infecției.
Căpușele se trezesc din hibernare imediat ce se topește zăpada, iar aerul se încălzește până + 30C. Perioada activă a lor sunt lunile martie – iunie, septembrie – octombrie. În lipsa arborilor și frunzelor, insectele pot “să se încălzească” și să aștepte victima pe ramuri goale și grămezi de gunoi. De obicei ele se întâlnesc în ierburi, păduri, tufari, pe animale.
În cazul în care, după câteva zile, în locul muscăturii se formează un edem în formă de inel, probabil, a avut loc infectarea cu borelii. O manifestare a acestei boli este, de asemenea, o afecțiune asemănătoare gripei, cu febră moderată, cefalee, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali etc. Semnele clinice dispar pe parcursul lunei și fără tratament. După câteva luni sau câțiva ani boala poate să se manifeste cu afectarea sistemului nervos, cardio-vascular, aparatului locomotor etc.
Pentru prevenirea agățării căpușelor este necesar a evita frecventarea locurilor în care acestea viețuiesc, iar dacă totuși mergem în zonele riscante – este important de folosit îmbrăcăminte de culori deschise cu mâneci și pantaloni lungi, a inspecta periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele. E de dorit ca hainele să fie prelucrate cu repelente împotriva căpușelor. După plimbare la natură se recomandă de a primi un duș, iar hainele să fie spălate.
Dacă ați fost mușcați de căpușe nu încercați de sinestătător a înlătura insecta inoculată în piele. Adresați-vă după ajutor medical cu consultarea ulterioară a medicului infecționist.
Pentru a diminua numărul de căpuşe şi a evita pătrunderea lor în casă se recomandă amenajarea teritoriilor şi crearea condiţiilor nefavorabile pentru supraveţuirea căpuşelor prin: cosirea joasă a ierbei, tăerea şi curăţirea raţională a tufarilor şi vegetaţiei înalte, amenagarea teritoriilor de odihnă şi a zonelor de agrement, combaterea rozătoarelor, care reprezintă gazda principală pentru căpuşe, neadmitera animalelor vagabonde pe teritoriu.
Dina Roșca