În contextul celei de-a IV întruniri a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale sau a dezastrelor Veaceslav Untila, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a avut mai multe întrevederi bilaterale cu delegațiile participante la eveniment.
La întâlnirea organizată la sediul CCRM, Președintele Veaceslav Untila a salutat delegația Curții de Conturi a Ucrainei condusă de Președintele instituției, Valerii Patskan. Dlui a menționat importanța conlucrării dintre cele două instituții în cadrul Grupului de lucru EUROSAI, precum și despre planurile de cooperare pe viitor, inclusiv la capitolul efectuării auditurilor comune și paralele.
La întrevedere au fost abordate subiecte sensibile privind prevenirea și lichidarea consecințelor dezastrelor și catastrofelor pentru Republica Moldova, în special situația ecologică a fluviului Nistru – principala arteră acvatică a țării. Oficialii au convenit examinarea posibilității efectuării unui audit comun/paralel a bazinului fluviului Nistru, pentru a elucida problemele legate de situația ecologică a râului.
Bujar Leskaj, Președintele ISA Albania, în cadrul întâlnirii bilaterale a informat despre cooperarea internațională a instituției, participarea la activitatea diferitor grupuri de lucru ale EUROSAI și INTOSAI, precum și despre aspectele activității de audit ale ISA. Veaceslav Untila a relatat despre obiectivele strategice ale Curții de Conturi, despre aprobarea noii Legi privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova, inclusive modificările operate.
Posibilitatea demarării unor audituri în domeniul conservării terenurilor și efectelor cutremurelor a fost discutată într-un format lărgit. La întrevedere au participat reprezentanți ai Curții de Conturi a României Tudor Coman, consilier și Constantin Orzoiu, director de departament, și conducerea CCRM Veaceslav Untila, Președinte CCRM, Tamara Andrușca, Vicepreședinte CCRM și Violeta Andrieș, membru CCRM.
Menționăm că, întrevederile au avut loc în cadrul celei de-a IV întruniri a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale sau a dezastrelor, organizate la Chișinău în perioada 29-30 martie 2018, care a întrunit circa 28 de reprezentanți din cadrul a 10 instituții supreme de audit, precum: Albania, Belarus, Bulgaria, Kazahstan, Polonia, România, Serbia, Turcia, Ucraina și Moldova.
Dina Roșca