Tensiunea arterială crescută, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, nu este o boală. Ea este o problemă care trebuie ținută sub control, pentru că poate crește riscul de insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, atac de cord.
31% din populația lumii suferă de hipertensiune arterială, iar aproape 16 000 de oameni nici măcar nu sunt conștienți de acest lucru. Se pare că există o predispoziție genetică pentru această problemă, iar studiile recente au arătat că și anumite modificări genetice interferează cu rolul rinichiului în reglarea sodiului și alte mutații. Indiferent de cauze, este important să eviți stilul de viață sedentar și să ai grijă de obiceiurile alimentare.
Fiecare caz de hipertensiune arterială este diferit. Cu toate acestea, există factori de risc cunoscuți care o pot provoca. Cele mai multe dintre ele sunt legate de obiceiurile pe care le avem în fiecare zi. Iată care sunt posibilele cauze care provoca creșterea valorilor tensiunii arteriale:
Excesul de greutate
Studii recente au arătat că persoanele supraponderale tind să aibă tensiunea arterială mai mare. Ca urmare, inima este suprasolicitată. Menținerea sub control a greutății corporale este esențială pentru o stare de sănătate generală bună.
Stilul de viață nesănătos
Consumul excesiv de alcool și sare, fumatul, lipsa activității fizice sunt factori de risc pentru tensiunea arterială. Se pare că stilul de viață sedentar joacă un rol major în cazurile de hipertensiune arterială, care sunt în creștere, mai ales la persoanele până în 35 de ani.
– Încercă să faci mai multă mișcare. Poți începe cu plimbări de 30 de minute în fiecare zi și poți adăuga mai multe exerciții cardio pe parcurs.
– Acordă atenție alimentației. Mănâncă fructe și legume, alimente cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale.
– Ține sub control stresul și oboseala. Studiile au arătat că furia, ostilitatea, oboseala, stresul și alte emoții puternice contribuie la creșterea tensiunii arteriale.
Diverse afecțiuni
Tensiunea arterială crescută poate avea, de asemenea, o legătură cu afecțiunile renale cronice, problemele tiroidiene, diabetul și apneea de somn. Studii recente au arătat că 10% dintre pacienți suferă de hipertensiune arterială secundară. Cu alte cuvinte, tensiunea arterială crescută poate rezulta dintr-o altă problemă de sănătate.
Vârsta
Persoanele care au trecut de 40 de ani prezintă un risc de mare de hipertensiune arterială. Odată cu înaintarea în vârstă, vasele de sânge slăbesc, pierzându-și elasticitatea. Arterele își modifică dimensiunea și se îngroașă pe măsură ce anii trec, suprasolicitând inima. Similar cu orice alt mușchi suprasolicitat, inima crește în mărime pentru a prelua sarcina suplimentară. Pe măsură ce devine mai mare, inima necesită mai mult sânge și oxigen. Cu toate acestea, nu va fi întotdeauna capabil să susțină aceste nevoi circulatorii.
Din acest motiv, menținerea sub control a obiceiurilor de zi cu zi este esențială dacă vrei să te bucuri de sănătate în următorii anii:
– Evită consumul de alimente bogate în grăsimi;
– Evită să consumi sare într-un mod excesiv;
– Renunță la alcool și țigară.
Modificând stilul de viață și luând medicamentele prescrise de medic, poți ține sub control tensiunea arterială și poți diminua efectele sale secundare.
sursa: clickpentrufemei.ro