După cafea și apă, cea mai consumată băutură din lume este ceaiul. Ceaiul poate fi găsit sub două forme – în pliculețe sau frunze (proaspete/uscate) -, dar fiecare cultură are propriul mod de a-l prepara. Unii îl preferă infuzat, în timp ce alții îl preferă pe cel la pliculețe. Te-ai întrebat care opțiune este mai sănătoasă?
Ceaiul, o băutură sănătoasă
Trebuie să spunem că ambele forme pot avea aceleași componente, dar pot reacționa diferit atunci când sunt expuse la căldură. Ceaiul este o sursă de micronutrienți precum fluorură, magneziu și zinc. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului îi sunt atribuite celor trei compuși bioactivi principali, și anume catechinele, cofeina și teanina. Catechinele sunt un tip de polifenol cu proprietăți antioxidante, în timp ce cofeina crește nivelul de energie și teanina este un aminoacid despre care se crede că are proprietăți relaxante. Acum, care dintre cele două are cantitatea maximă de compuși activi este încă discutabilă.
Ceaiul – frunze proaspete/uscate sau plicuri?
„Dacă vrei să bei un ceai bun și sănătos, recomandat este întotdeauna pliculețul și nu frunzele deoarece există riscul ca pe suprafața lor să existe bacterii (bineînțeles, depinde foarte mult cum au fost depozitate) care pot ridica nivelul de pH al ceaiului, provocând mai multe probleme de sănătate”, potrivit medicului nutriționist Anju Sood din Bengaluru, India.
Modul în care este preparat ceaiul este foarte important. Dacă infuzezi un plic de ceai în apă fierbinte aproximativ 15-30 de secunde, este posibil ca băutura să aibă numai o parte din compușii bioactivi pe care i-ai fi obținut dacă îl lași să infuzeze mai mult; cel puțin două-trei minute.
Cu cât îl lași mai mult, cu atât compușii bioactivi sunt mai numeroși în băutură și, de asemenea, este mult mai concentrat și gustul mai puternic. Spre deosebire de frunzele de ceai în care se folosesc frunzele întregi, cele mai multe pungi de ceai conțin frunze de ceai tăiate mai mici, pentru a putea fi ambalate.
Adevărul este că frunzele de ceai pot conține mai mulți compuși bioactivi deoarece frunzele sunt proaspete/uscate, ținute corespunzător. Dar și aici părerile sunt împărțite. Depinde de timpul pe care-l ai la dispoziție pentru prepararea ceaiului. În plus, contează foarte mult ce tip de ceai folosești.
Fiecare tip de frunză de ceai conține compuși bioactivi și substanțe nutritive diferite, iar pH-ul apei contează și el foarte mult în rezultatul final. Recomandat este să se adauge o lingură de suc de lămâie pentru a neutraliza ceaiul (mai ales dacă este ceai verde sau ceai negru).
Cheia pentru un ceai bun
Factorii care influențează calitatea unei cești de ceai bun, (fie că este la plic sau din frunze) este modul de preparare și timpul de infuzare. În mod normal, se spune că plicurile de ceai sunt mai bune; totuși, și acest aspect depinde de temperatura și timpul în care se face ceaiul.
sursa: clickpentrufemei.ro
Dina Roșca