Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) lansează un apel de cereri de grant destinat Instituțiilor Educaționale care implementează Curriculum în domeniul pomușoarelor și/sau apiculturii pentru modernizarea bazei didactice și practice în cadrul instituției. Valoarea grantului poate varia de la 250 000 MDL până la 700 000 MDL pentru fiecare beneficiar, informează Provincial.
Potrivit USAID/APM, activitățile conform acestui apel de grant trebuie să propună abordări inovative pentru dezvoltarea forței de muncă. Granturile vor putea fi utilizate pentru echiparea laboratoarelor, unităților practice, echiparea sau crearea unui loc de instruire dedicat orelor practice în domeniul apiculturii și/sau producerea pomușoarelor, elaborarea sau procurarea resurselor didactice și practice inovative, crearea terenurilor demonstrative etc.
Proiectul USAID/APM a lansat acest apel de granturi urmare a evaluării necesităților competențelor forței de muncă, efectuate anul trecut, care a constatat goluri de competențe/ cunoștințe în sectorul apicol: dar și cel de producere a pomușoarelor. În situația în care instituțiile educaționale sunt considerate cele mai importante părți vizate în pregătirea forței de muncă calificată, lipsa resurselor necesare pentru a oferi o educație practică pentru a echipa studenții să devină calificați, reprezintă o problemă. Multe instituții dețin angajați pregătiți suficient, însă curriculum, instruirile și resursele de instruire nu întotdeauna corespund necesităților reale ale sectorul privat.
De menționat că, producția globală de pomușoare este în creștere, ca urmare a unei cereri din ce în ce mai mari, influențată de o tendință globală a unui mod de viață sănătos. Această tendință globală a avut un impact și asupra lanțului valoric de pomușoare din Republica Moldova. In ultimii cinci ani, producția pomușoarelor in RM a avut o creștere semnificativă. In 2013, aceasta constituia 1 000 ha, care s-a triplat la 3 000 ha în 2015. Oportunitățile acestui sector sunt spornice, însă RM are nevoie de forță de muncă calificată ca să reușească să profite de ele.
De asemenea, sectorul apicol al RM aprovizionează anual cu aproximativ 3 000 tone de miere împreună cu alte produse secundare cum ar fi ceară, polen, jeleu regal, propolis și venin de albine. În ultimii 20 ani, numărul de stupi de albini a scăzut considerabil. Din anul 2000, doar în anul 2014 producția a înregistrat o creștere până la 3 896 tone. Condițiile climaterice ale RM sunt clasate printre cele mai bune condiții pentru producerea mierii de albini și cererea agregată pentru miere de albini de calitate superioară este în continuă creștere. Pentru a augmenta oportunitățile noastre, RM are nevoie de forță de muncă mai pregătită care va fi aptă de a gestiona sectorul dat mai degrabă ca o afacere, decât ca o pasiune.
Dina Roșca