Primăria Capitalei a organizat o conferință de presă privind lansarea proiectului Bugetului civil în municipiul Chișinău pentru anul 2018, informează Provincial.
Viceprimarul Ruslan Codreanu a vorbit despre rolul proiectului pentru locuitorii municipiului.
„Bugetarea participativă în municipiul Chișinău este un mecanism prin care încercăm să atragem cetățenii în procesul decizional și implementarea acțiunilor ce țin de Primăria municipiului Chișinău. Vreau să anunț că, începând de astăzi, demarăm bugetarea participativă pentru anul 2018, toți cetățenii care doresc să vină cu idei și proiecte pentru dezvoltarea orașului – sunt invitați să aplice și depună proiectele. Vor exista două tipuri de proiecte: proiectele mici, între 50 de mii și 100 de mii de lei, pentru care va fi necesar de colectat 100 de semnături și proiectele mari, între 100 de mii și 300 de mii de lei, pentru care va fi necesar de colectat 200 de semnături”, a menționat el.
Totodată, Codreanu a comunicat mai multe detalii despre etapele proiectului. „Dosarele vor fi depuse în cadrul Direcției Relației publice a Primăriei Chișinău și în această perioadă pe data de 26 februarie și pe 1 martie, vom organiza două instruiri pentru grupurile de inițiativă, instruiri pentru a explica modul de completare a formularului, de pregătire a proiectului și alte detalii. Proiectele se vor depune în format electronic, prin formularul de cerere care este disponibil pe site-ul oficial al Primăriei municipiului Chișinău. După depunere va urma procedura de evaluare, care va dura până la 30 aprilie, iar în perioada 1-21 mai, va fi organizată procedura de vot online. pe lângă procedura de vot online, vom instala urne de vot atât în cadrul sediului Primăriei municipiului Chișinău, cât și în cele 5 Preturi din sectoare. Pentru a exclude votul online multiplu, cum a fost anul trecut, societatea civilă a propus să fie votarea online prin introducerea IDNP-ului, astfel ca să nu fie fraudat votul. Societatea civilă va avea 4 membri în comisia de evaluare și nu 2, cum a fost anterior, aceștia vor fi selectați prin tragerea la sorți”, a declarat el.
Viceprimarul a comunicat și suma alocată pentru bugetarea civilă pentru anul 2018. „În anul 2017 pentru bugetarea civilă a fost alocat din bugetul Primăriei 1 milion de lei pentru proiecte care țin de terenuri de joacă, amenajarea scuarurilor, reînnoirea gazoanelor, campanii de sensibilizare pe anumite domenii. Pentru anul 2018 s-au alocat 3 milioane de lei, dar au fost și extinse domeniile de aplicare, astfel cetățenii vor putea veni cu proiecte în domeniul dezvoltării culturii și turismului urban, crearea mecanismului dezvoltării democrației locale, dezvoltarea serviciilor Primăriei cu ajutorul sistemelor informaționale și proiecte pe energie regenerabilă”, a comunicat acesta.
După cum comunică viceprimarul, a fost anunțat și un concurs. „Primăria municipiului Chișinău a anunțat și un concurs pentru cetățenii activi pentru elaborarea logo-ului și a sloganului, pentru proiectul „Bugetul civil în municipiul Chișinău””, a menționat Codreanu.
Mihaela Conovali