Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu precizări în legătură cu „ultimele evenimente îndreptate spre subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței RM”, informează Provincial.
Printr-un comunicat de presă, Igor Dodon și-a exprimat ferma convingere că poporul multietnic al Republicii Moldova este mândru de statul său şi este gata să-l apere.
„Orice tentative, de unde n-ar veni acestea, din Estul, Vestul, Sudul sau Nordul ţării, din capitală, din oraşe şi sate mari sau mici ale Moldovei, care au drept scop acapararea sau înstrăinarea teritoriului Moldovei, orice acţiuni orientate spre lichidarea statului nostru, vor primi un răspuns pe potrivă din partea cetăţenilor Republicii Moldova. Statalitatea moldovenească are o istorie de aproximativ 700 de ani. Noi ne iubim ţara, suntem mândri de istoria acesteia indiferent de naţionalitatea, religia, genul, vârsta şi convingerile politice ale locuitorilor Republicii Moldova. Astăzi, cineva încearcă să verifice cât de trainic este statul şi încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în acesta. Încercările respective vor suferi un fiasco. Aceste acţiuni trădătoare sunt sortite unui eşec total”, se spune în comunicat.
Potrivit Președintelui, pe parcursul lunii ianuarie, reprezentanții mai multor localități din RM au întreprins acțiuni cu caracter antistatal, antipopular și anticonstituțional. „Este vorba despre așa-numitele declarații semnate de aleșii locali ai acestor localități care au la bază intenții de lichidare a statului Republica Moldova și unirea cu statul vecin – România. Toate acestea au loc pe fundalul unor campanii fără precedent, desfășurate pe teritoriul RM, de denigrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate. Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localitățile Republicii Moldova, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional. Este vorba în primul rând despre instituțiile educaționale: gimnazii, colegii, instituții de învățământ superior, dar și alte instituții publice, în care sunt interzise orice manifestări de acest fel. Mai mult ca atât, în ziua de 30 ianuarie, a avut loc un act de vandalism la nivel de stat, când a fost ars drapelul de stat, amplasat în interiorul Arcului de Triumf din Piața Marii Adunări Naționale. Aceste și mai multe acțiuni la adresa securității naționale, menținerii ordinii publice, integrității teritoriale sunt desfășurate fără intervenția organelor abilitate și instituțiilor de stat care sunt obligate să intervină prompt în acest sens”, se spune în declarația Președintelui.
Totodată, șeful statului a menționat că, condamnă în cel mai categoric mod acțiunile unor reprezentanți din localitățile RM, dar și indiferența, neglijența sau poate rea-intenția a unor astfel de instituții, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări.
„Atenționez că reprezentanții respectivi ai localităților Republicii Moldova, dar și conducerea instituțiilor menționate, încalcă flagrant art. 41, 54, 79 al Constituției Republicii Moldova; art.8 al Legii Guvernului; art. 1,4,7,17 ale Legii cu privire la Serviciul de Informare și Securitate. Cer categoric atât Guvernul, Parlamentul, cât și instituțiilor menționate, să ia atitudine față de aceste fenomene distructive în cel mai scurt timp, să condamne și să inițieze procedura de tragere la răspundere în conformitate cu prevederile legislației naționale a tuturor celor care se fac vinovați de organizarea și desfășurarea acestor acțiuni, dar și de neglijență în serviciu a responsabililor din organele de drept ale RM. Orice manifestare de acest tip, în oricare alt stat al lumii, inclusiv și statul vecin România, este contracarată în cel mai dur mod, așa cum ar trebui să procedeze și instituțiile din Republica Moldova”, a punctat el.
De asemenea, în temeiul art.77 al Constituției RM, șeful statului a solicitat rapoarte de la instituțiile abilitate și a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia urmează să se ia atitudine cu privire la acțiunile îndreptate împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a RM.
„Fac apel către întreaga clasă politică a ţării noastre cu îndemnul de a înceta lupta politică a partidelor şi ideilor în afara normelor democratice, care contravin Constituţiei şi legislaţiei Republicii Moldova. Fac apel către cetăţenii ţării. Purtăm răspunderea istorică pentru păstrarea şi dezvoltarea statului nostru şi sunt ferm convins că avem nu doar un trecut măreţ, ci şi un viitor demn. Cred şi sunt convins că vom reuşi să edificăm un stat democratic multietnic modern, în care vor dori să trăiască copiii şi urmaşii noştri. Aceasta este voinţa strămoşilor noştri. În calitate de preşedinte ales de întreg poporul, vă asigur că sunt gata să fac uz de toate posibilităţile ce ţin atât de dreptul intern, cât şi cel internaţional, pentru a asigura securitatea naţională a Republicii Moldova”, se mai spune în declarația Președintelui.
Dina Roșca