Deținuții care vor comite abateri disciplinare nu vor mai fi încarcerați. În schimb, acestora le vor fi restricţionate vizitele şi coletele. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi un proiect de Hotărâre cu privire la modificarea și completarea Statutului executării pedepsei de către condamnaţi, aprobat în mai 2006. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Grosu, prin modificările propuse se urmărește ajustarea cadrului legal naţional la standardele internaţionale în ceea ce priveşte condiţiile de care trebuie să beneficieze condamnaţii în instituţiile penitenciare.
Documentul prevede substituirea sancţiunii de încarcerare cu o altă sancţiune disciplinară sub formă de izolare disciplinară. ”Această măsură disciplinară nu presupune o izolare senzorială completă. Deci, deținuții care stau în penitenciare de tip deschis sau semiînchis, vor fi izolați timp de cel mult 15 zile, în funcție gravitatea abaterii disciplinare. Cei care se află în regim de detenție strict, vor sta izolați timp de cel mult 20 de zile, iar femeile – o săptămână”, a adăugat Vladimir Grosu.
Potrivit ministrului Justiției, proiectul de hotărâre conține și amendamente cu privire la minorii aflați în detenție. În cazul în care aceștia vor comite abateri disciplinare, nu vor mai fi închiși în carcere, ci vor fi izolați în propriile celule cel mult 3 zile, urmând ca psihologii să lucreze cu ei.
De asemenea, documentul conține amendamente ce prevăd instituirea unor sancţiuni disciplinare cu caracter educativ prin restricţionarea vizitelor şi a coletelor deţinuţilor. Astfel, în funcție de gravitatea încălcării, vor fi restricționate vizitele deținuților timp de cel mult trei luni. Totodată, li se va interzice primirea coletelor pentru o perioadă de până la două luni. Mai mult, deținuții singuri vor trebui să anunțe rudele despre restricții.
Proiectul de hotărâre a fost elaborat în conformitate cu regulile minime pentru tratamentul deţinuţilor, adoptate de Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite, care prevăd interzicerea aplicării sancțiunilor disciplinare, cum ar fi pedepsele corporale, izolarea în carcere, tratamente inumane sau degradante. De asemenea, s-a ținut cont și de recomandarea Comitetului de Miniştri, din 11 ianuarie 2006 cu privire la regulile penitenciare europene, care interzice sancţiunile colective, pedepsele corporale, izolarea într-o celulă întunecată şi alte forme de sancţiuni inumane sau degradante.
Dina Roşca