Directorul IDIS „Viitorul” Igor Munteanu și directorul executiv al CALM Viorel Furdui au analizat, în cadrul emisiunii Vocea Administrației Locale de din 27 ianuarie, rezultatele raportului Starea democrației locale în Republica Moldova, realizat de IDIS „Viitorul”.
Potrivit lui Igor Munteanu, elementele unicale ale acestui raport sunt că „am încercăm să implicăm cetățeanul să reflecteze asupra instituțiilor democrației locale, pentru că atunci când acesta este întrebat ce este democrația, acesta răspunde, de obicei, că sunt alegerile, faptul că cineva te reprezintă la nivel de comuniate, puțină lume însă se gândește că există un fel de relație articulată între instituțiile de reprezentare și felul în care cetățeanul califică serviciile pe care le primește din partea statului sau a autorităților locale în termeni de bunăstare personală, dacă este sau nu mulțumit de democrația locală, de primăria pe care o are în localitatea sa și în ce măsură primăria știe de nevoile lui, de ierarhia de priorități și poate să răspundă la aceste nevoi, cum ar fi: apă, gaze naturale, infrastructură de drum, de instituții, care servesc intereselor comunității. Sunt lucruri care reprezintă agenda fiecărui primar din RM”, a comunicat Munteanu.
Directorul IDIS „Viitorul” a amintit că democrația locală este despre tot ce este mai vital pentru cetățeanul de rând. „Acesta este un raport care ia în considerație percepția cetățeanului despre ce se întâmplă la nivel instituțional. În raport, după rata de popularitate și încredere, primăria ocupă al doilea loc după biserică dar, în același timp, cea mai mare parte a cetățenilor nu sunt mulțumiți de serviciile care sunt livrate de către primărie. Aceste lucruri vorbesc despre faptul că între reprezentare și ceea ce livrează autoritatea locală este un mare decalaj. Acest lucru se întâmplă din lipsa banilor. 60% dintre cetățeni spun că cea mai mare problemă a primăriilor este lipsa de resurse, bugetele scăzute, competența redusă a autorităților locale, aici e vorba nu doar de primar, dar și de angajatul care lucrează în primării. Ca să aduci oameni cu experiență și talentați trebuie să le plătești mai bine. Nu poți să-i ții pe cei mai buni ca să-ți servească ani în șir, în mod voluntar, pentru comunitate. Al treilea factor este că adesea autoritățile locale au alte agende decât ale comunităților”, a menționat el.
Viorel Furdui a afirmat că și CALM a salutat apariția acestui studiu. „Noi întotdeauna am atras atenția asupra faptului că problemele dezvoltării locale, a democrației locale, descentralizării, trebuie să devină subiectul unei discuții foarte largi în societate. Acest studiu este important din mai multe puncte de vedere. Cunoaștem cu toții că cetățeanul are principalele contacte în teritoriu. Adesea, în RM unii susțin că lucrează foarte mult la nivel central, adoptă strategii, planuri, se muncește zi și noapte pentru binele cetățeanului, dar nu înțeleg de ce aceste reforme nu-l fac pe cetățean să aprecieze aceste eforturi. Acest studiu are o metodologie care se bazează pe estimarea percepției cetățenilor și din start identifică câteva contradicții: pe de o parte s-a menționat o încredere mare în APL, pe de altă parte, calitatea serviciilor lasă de dorit. Care sunt cauzele că nu se întâlnește încrederea în APL cu satisfacția cetățenilor în prestarea serviciilor? Există o mare discrepanță între modul cum se repartizează resursele în acest stat, cum sunt împărțite obligațiile, competențele. Observăm că există o discrepanță mare între cei care ar trebui să presteze mai multe servicii și mai calitative pentru cetățeni, în realitate, în sistemul nostru administrativ, ei sunt în mare parte izolați de aceste resurse, de aceste posibilități. Acesta ar trebui să devină un subiect de discuție și de interes și pentru autoritățile din RM care adoptă deciziile. Suntem în situația când într-o perioadă scurtă de timp trebuie de luat anumite decizii privitor la direcția pe care alegem să mergem și ce fel de studii punem la baza studiilor noastre. Prin realizarea acestui raport există o șansă foarte bună de a mișca carul din loc”, a precizat Furdui.
sursa: calm.md