Un grup de producători de fructe și struguri au obținut astăzi certificatele GlobalGAP, care confirmă respectarea standardelor internaționale de siguranță alimentară în procesul de producere a fructelor și legumelor. Certificatele GlobalGAP reprezintă cerințe obligatorii în special pentru fermierii moldoveni care vor să exporte fructe moldovenești, precum și pentru agricultorii care solicită subvenții, potrivit unui comunicat de presă.
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) a asistat agricultorii pe parcursul implementării cerințelor GlobalGAP. Totodată, USAID/APM a elaborat un ghid pentru fermieri privind cerințele de implementare a standardelor GlobalGAP și a desfășurat mai multe instruiri în acest domeniu.
Daniel Thomson, directorul departamentului creștere economică, misiunea USAID Moldova, a felicitat fermierii moldoveni pentru obținerea certificatului GlobalGAP care confirmă consumatorilor că strugurii și fructele pe care le produc sunt sigure pentru consum. Certificarea GlobalGAP le oferă fermierilor șanse reale de a pătrunde pe piața internațională, iar vânzări mai mari înseamnă bunăstare pentru producători și pentru comunitățile unde activează, a punctat reprezentantul USAID Moldova.
Mihai Chilianu, reprezentantul companiei MC-Cominvest, a declarat că în acest an compania și-a reconfirmat certificatul GlobalGAP obținut încă în 2006. Noi am implementat standardele GlobalGAP nu pentru certificat ci pentru a ne organiza procesul de producere și a demonstra consumatorilor locali și de peste hotare că avem produse sigure, a menționat Mihai Chilianu.
Sergiu Croitoru, directorul companiei SGS Moldova, auditor GlobalGAP, a precizat că primul certificat GlobalGAP în Republica Moldova a fost înmânat în 2006, iar de atunci 28 de producătorii agricoli au fost certificați, deși nu toți și-au confirmat corespunderea la cerințele respective.
GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GlobalGAP se referă la producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători.
Dina Roșca