15.000 de fete cu vârsta de 10 ani din Republica Moldova vor fi vaccinate opțional cu vaccinul cvadrivalent Gardasil. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi, 5 decembrie curent, campania de vaccinare împotriva Papilomavirusului uman (HPV) din cadrul programului GAVI pentru anii 2017-2018, care se va desfășura la nivel național începând cu luna decembrie 2017, potrivit unui comunicat de presă.
Această acțiune va oferi oportunitatea de a proteja fetele adolescente împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV. Pentru ca vaccinul să aibă eficiență maximă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale. În Republica Moldova, vor fi vaccinate benevol fetele care s-au născut în 2007. Acestea urmează să fie vaccinate gratuit, în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.
Cursul integral de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin 6 luni între ele. Fetele, născute în anul 2007, la care nu se va reuși inițierea vaccinării în decembrie 2017, vor avea posibilitatea de a fi vaccinate cu prima doză de vaccin Gardasil la începutul anului 2018. Cea de a doua doză de vaccin va fi administrată începând cu luna iunie 2018. În aprilie-mai 2018 va fi inițiată vaccinarea cu prima doză de vaccin Gardasil a fetelor născute în anul 2008, urmând să fie cuprinse cu cea de a doua doză în lunile octombrie-noiembrie 2018.
„Prevenirea cancerului cervical este o prioritate stringentă pe agenda Guvernului și ne-am asumat sarcina de a implementa programul de vaccinare anti-HPV, care este unul absolut necesar, reieșind din numărul mare de îmbolnăviri de această maladie și decese în țara noastră. Studiul de cost-eficiență realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi pentru tratamentul cancerului de col uterin”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.
La rândul său, Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova a menționat că: „OMS recunoaște faptul că problema cancerului de col uterin și a altor boli cauzate de HPV reprezintă o problemă globală de sănătate publică și reiterează recomandarea sa privind introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de imunizare. Sunt sigur că datorită eforturilor comune de astăzi, vom putea salva mâine mii de vieți ale femeilor.”
Până a fi licențiate și distribuite pe piață, acestea au fost testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante. Vaccinul anti-HPV a fost introdus în calendarul imunizărilor de rutină pentru fete în 74 de țări (inclusiv 33 de țări din regiunea europeană a OMS). În rezultat, în țările respective numărul cazurilor de cancer uterin a fost redus drastic, iar vaccinul anti-HPV a fost declarat de OMS drept măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor cancerului colului uterin, de rând cu screeningul.
În Republica Moldova, în anii 2010-2016, în medie anual se înregistrau aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și circa 170 de decese cauzate de această maladie. În țara noastră din cauza cancerului de col uterin în medie decedează o femeie la fiecare 2 zile.
Pentru o mai bună informare și sensibilizare a populației și lucrătorilor medicali, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMP) și Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), realizează o serie de acțiuni, inclusiv o campanie de informare și instruiri ale cadrelor medicale pentru o informare corectă despre această inițiativă de menținere a sănătății publice.
Dina Roșca
Un agricultor curios, cu mintea ”științifică”, se întreabă: ”Ce se va întâmpla dacă va semăna în lotul său de pământ (cernoziom de cea mai înaltă calitate) CARTOFI STRICAȚI primăvara?” Ce credeți ce va culege acesta din lotul său de pământ toamna?! Va culege o roadă bogată de CARTOFI NOI sau un morman de BURUIENE care nu folosesc la nimic?! Să răspundă fiecare, în funcție de IQ-ul său!
Ce se va întâmpla însă în situația în care vom inocula în corpul UNUI OM SĂNĂTOS o supă de substanțe toxice extrase din HOITURILE pline de boli ale unor MORTĂCIUNI NECURATE (maimuțe verzi omorâte, porci uciși, câini eutanasiați, etc) sau din cadavrele unor copii avortați – supă cunoscută, în păsăreasca alopată, sub numele de ”vaccinuri”? Iarăși, să răspundă fiecare, în funcție de cum îl duce sau nu îl duce capul! Suntem doar în democrație – fiecare este liber să gândească cum vrea. Cel puțin atâta timp cât democrația nu s-a transformat încă în demoNOcrație (ceea ce nu este exclus să se întâmple în România dacă se aprobă legea de esență fascistă a vaccinării obligatorii).
Personal însă nu pot să cred, nici măcar dacă mă pici cu ceară, în medicina bazată pe MORTĂCIUNI! În medicina bazată pe VIAȚĂ cred. Cum însă aș putea să cred în medicina bazată pe mortăciuni?!
În concluzie. De cânt este lumea și pământul a funcționat, funcționează și va funcționa întotdeauna următoarea LEGE: ceea ce seamănă omul, aceea și va secera! Cine a semănat VÂNT, va culege FURTUNĂ!
Cine seamănă boală în corpul său, boală și va culege (oricât de mult nu s-ar lăsa amăgit de contrariu). Cine însă seamănă sănătate în corpul său, sănătate și va culege. Fiecare va culege ceea ce a semănat…
”16 Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
17 Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele.
18 Pomul bun nu poate face roade rele, nici POMUL RĂU NU POATE FACE ROADE BUNE.
19 Orice pom care nu face roade bune este tăiat şi aruncat în foc.
20 Aşa că după roadele lor îi veţi cunoaşte. ” Matei 7:16-20