Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit despre cum a reușit să convingă electoratul din localitate pentru că să-l aleagă pentru al 3-lea mandat, despre implicarea sa într-un dosar de corupție, despre modul în care se răsfrânge factorul politic asupra activității la Primărie, dar și alte aspecte importante.
P.:Ați absolvit Universitatea de Medicină din orașul Chișinău, mai târziu ați activat în calitate de medic într-o localitate din Orientul Îndepărtat, pe malul Mării Japoneze. Când și în ce condiții, Gheorghe Răileanu a decis că trebuie să se implice în administrația publică?
G.R.:Vă spun sincer că, am făcut medicina cu mare plăcere, tot timpul am fost curios să aflu ceva, să pătrund în esența fenomenelor, dar nu prea doream să devin medic. Nu am avut niciodată dorința de a fi medic, mai mult m-au atras călătoriile, activitățile între oameni, economia, administrația. În orice caz, am simțit tot timpul atracția față de viața politică și socială. Mă interesa foarte mult materia vie și, totodată, extrapolam câte ceva la problemele sociale. Astfel în 1987, la mine a apărut problema cu democrația și anume cum poate un singur partid să aibă dreptate întotdeauna, iată așa idei mă preocupau. Prin 1988 am urmărit foarte atent evoluția evenimentelor din Polonia, Cehia, Cehoslovacia, toate dificultățile lor, dar și economia de piață. De atunci m-am implicat în activitatea politică și eram profesionist. Către 1988-1989, mi-am pus întrebarea foarte categoric cu democrația, dar și în privința problemei naționale. Astfel, în Cimișlia m-am pomenit a fi unul mai experimentat și în acest mod am ajuns în fruntea Primăriei.
P.:În 1997, v-ați lansat în afaceri, mai târziu în anii 2005-2007 ați fost pe primele locuri la un concurs al oamenilor de afaceri. Cât de mult vă ajută această experiență în activitatea Dvs. la Primărie?
G.R.:Când am venit la Primărie, speram că o să mă ajute foarte mult, dar și faptul că în 1990-1991 am fost președinte de raion. Am făcut și o facultate de economie și credeam că o să mă ajute experiența mea de afaceri, însă nu a fost efectiv, din câteva considerente și anume că mi-am pus scopul că nu va fi nici un fel de corupție, totodată, că nici o grupare de interese nu va conduce în orașul Cimișlia. Am început poate cu stângul, imediat mi s-au făcut 4 dosare penale în primul mandat, după aceasta încă un mandat în 2009, atunci când s-a schimbat puterea. Am mers destul de greu în funcția de primar, chiar mă gândeam că orășenii nu mă vor mai vota, fiindcă e greu să ai principii, să nu-ți mai dea bani și aceasta atât timp cât ești în opoziție. Mă gândeam că o să mă sancționeze și nu mă vor vota, dar văd că m-au votat, chiar dacă nu aveam aproape nimic material.
P.:În anul 2007 ați venit la cârma Primăriei orașului, acum sunteți la al 3-lea mandat. Prin ce ați reușit să convingeți electoratul să vă voteze de fiecare dată?
G.R.:După primul mandat, îmi era rușine să plec din funcție, fără să apar în fața oamenilor și să le răspund la întrebări, de aceasta și am candidat la al 2-lea mandat. Chiar am fost surprins când ei m-au votat și atunci am înțeles că ei, totuși, doresc să fie dreptate și oameni principiali la conducerea Primăriei. Eu cred că, după primul mandat am fost votat anume pentru aceasta, pentru că au dorit să aibă un primar care să le apere interesele. De exemplu, acum avem un litigiu cu Lukoil-ul, nu-i chiar așa de simplu să te judeci și să te împotrivești la lucrurile pe care le fac ei cu susținerea structurilor de stat. Am o situație foarte complicată cu ei, astfel, cred eu că, oamenii au apreciat această trăsătură a comportamentului meu. Astfel, în al 2-lea mandat, cred că, ei au înțeles ideile mele pentru dezvoltarea orașului.
P.:Sunteți un adept al Unirii Republicii Moldova cu România, dar ce activități întreprindeți în orașul Cimișlia pentru a accelera acest ideal?
G.R.:În primul rând, m-am convins că nu prea avem șanse de a merge cu statul Republica Moldova înainte. E prea complicat, suntem la intersecția intereselor geopolitice, care sunt prea mari pentru a ne opune rezistenței și a putea influența de aici, din interiorul țării. Suntem o națiune și este firesc să fim într-un stat. Cum nu s-ar spune, dar statul român ar deveni mai puternic cu noi și noi mai ușor am rezolva problemele ce țin de democratizare și modernizare. Astfel în discuțiile cu oamenii comunic adevărul istoric. Am prieteni din România, care au ocazia de fiecare dată să vorbească în fața oamenilor din Cimișlia. Cu orice ocazie, încerc să trezesc în oameni conștiința națională și dorința de a contribui. Este foarte multă lume zăpăcită și nici nu are de unde cunoaște, fiindcă mulți nu au avut condiții să perceapă unele lucruri. Alții, sunt cei care nu pot trece peste bariera psihologică, tot timpul au fost influențați și au repetat una și aceeași precum că „noi suntem moldoveni” și nicidecum nu pot trece peste aceasta. Sunt și oameni absolut ostili, cu alte interese, cu dogme formate. Eu sunt membru al Sfatului Țării și sunt onorat că m-au inclus în această organizație obștească și fac tot posibilul pentru a contribui la unire. Eu am un concept, că dacă ne unim cu România, se vor consolida moldovenii de toate etniile, aceasta e regula de aflare a minorităților în componența unei majorități. Dacă intrăm în componența statului român, eu cred că se vor consolida toți.Trag mare nădejde la anul 2018 și sper că, cetățeanul moldovean se va activiza.
P.:În primăvara anului curent, Angajații Direcţiei teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție şi procurorii anticorupţieefectuat percheziții într-un dosar de corupţie în sediul Primăriei Cimișlia. Potrivit oamenilor legii, Dvs. împreună cu viceprimarii, precum şi doi funcţionari ai Primăriei Cimişlia, ați fost cercetați într-un dosar de corupție. Oferiți-ne mai multe detalii despre acest caz și cu ce s-a soldat?
G.R.:A fost un caz cu privire la asfaltarea unei străzi și anume Alexei Mateevici. Cred că, și denumirea străzii vorbește despre ceva. Din 2012 noi avem decizii, privind asfaltarea acestei străzi. Consiliul raional a alocat 200 mii lei, însă este o sumă foarte mică. Câțiva ani, acești bani treceau în fondul disponibil sold. În 2016, când discutam din nou ce facem cu bugetul și cu acești 200 de mii, cineva a mai răspândit informația printre cetățeni pe stradă și de aici s-a pornit o campanie, că noi dorim să facem drumuri, până la urmă am decis să-l asfaltăm. Ideea era că în anul 2016 facem contractul pe 2 ani, în 2017 plătim 200 de mii și pe 2017 erau prevăzuți restul banilor în buget. Am început a căuta companii de asfaltare, până la urmă consilierii au găsit o firmă, am discutat cu ei. În urma discuțiilor, ei au specificat că realizează acest lucru în câteva zile, dat fiind faptul că se răcea timpul de afară. Eu i-am preîntâmpinat că trebuie să respecte procedura, să facă procedura de achiziții publice, etc.. Până la urmă am convenit că ei își asumă responsabilitatea și au promis că mai mic preț ca ei nu poate oferi nimeni din Republica Moldova și așa a fost de fapt. Și-au asumat răspunderea și au asfaltat strada. Noi am continuat procedura, cu părere de rău, la primul concurs au venit doar 2 firme, dar legea prevede 3 în mod obligatoriu și am repetat în luna februarie. Am făcut contractul, am plătit și pe urmă a rămas să plătim acei 200 de mii, care au trecut în sold. Într-un sfârșit, ofițerii de la CNA și-au făcut lucrul, au strâns 5 cărți groase cu materiale, am înțeles de la ei că au încercat să închidă dosarul la faza urmăririi, dar nu au reușit, posibil au avut o sarcină de la cineva de sus. Acum suntem în instanța de judecată, au transmis materialele, eu am făcut și o referință. Astfel, acum urmează să ne judecăm, suntem antrenați în proces: eu cu viceprimarii și 2 specialiști.
Mai am un dosar, care este încă la faza de investigații, Lukoil-ul m-a atacat și mi-a deschis un dosar penal. Au construit o stație fără autorizație de construcție și m-au atacat într-un dosar, astfel cer despăgubiri, fiindcă nu le-am eliberat autorizație pentru începerea funcționării. Eu cred că voi trece prin aceste procese și voi face tot posibilul.
P.:Comparativ cu alte orașe, Cimișlia dispune de o suprafață mare de teren agricol. Cum este valorificat acesta? Aduce un profit orașului?
G.R.:Terenurile care sunt în gestiunea orașului sub proprietate publică sunt toate în arendă, prin concurs. Obținem un venit de la ele, pentru că altfel economia aici este destul de slab dezvoltată.
P.:Care sunt problemele cu care se confruntă orașul Cimișlia?
G.R.:În primul rând, este migrația masivă și, cred că, e una dintre cele mai înalte cote de migrații. Într-un studiu realizat de slovaci și IDIS Viitorul, vedem că aproape toate raioanele din zona de sud a Moldovei sunt ultimele 10 după nivelul de dezvoltare.
P.:În ce mod se răsfrânge factorul politic, afilierea politică a membrilor Consiliului orășenesc asupra activității Dvs.?
G.R.:La nivelul local se răsfrânge afilierea prin aceea că, consumăm mai mult timp și omitem niște oportunități. Activitatea administrativă trebuie să fie operativă, iar noi trebuie să lucrăm. Spre exemplu, nouă ne-a revenit suma de 1 milion 600 de mii pentru drumuri, astfel în câteva luni doar am discutat ce să asfaltăm și abia acum ne ocupăm cu asfaltarea. Se putea în luna iulie să votăm și să începem concursul. Acesta este rezultatul politizării din consiliu.
La nivel central, finanțele publice la nivelul fondurilor de dezvoltare sunt și ele politizate și, cred că, aici este și aspectul criminal a acestei politizări.
P.:Care sunt planurile Dvs. până la sfârșitul mandatului pentru orașul Cimișlia?
G.R.:Sper că, totuși, consilierii încet vor începe a înțelege realitățilepe care le avem și nu voi avea așa mari bariere. Poate reușim să realizăm ceva dintre obiectivele pe care le-am avut, să punem o temelie și să înceapă a fi îndeplinite planurile noastre strategice. Sper că am să reușesc să pun pe picioare întreprinderea municipală, să fie mai modernă și capabilă. La finalul mandatului, voi avea 67 de ani și aș dori, dacă ar fi posibil, să plec din activitatea politică cu niște rezultate. Cu toate că, din activitatea politică nu am să plec, fiindcă e natura mea și am să fiu implicat în anumite domenii.
Mihaela Conovali