În cadrul unui interviu acordat portalului curentul.md, Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre referendumul consultativ planificat pentru 24 septembrie și respins de Curtea Constituțională, informează Provincial.
„Rateul nu a fost al meu, ci al guvernării, pentru că blocarea unui procedeu cu o puternică semnificație democratică, cum este referendumul, este cel mai direct indiciu al stării proaste în care se află democrația în Republica Moldova. Guvernarea a transmis un mesaj clar cetățenilor că se teme de ei, nu vrea să le asculte opinia şi, cu atât mai mult, să o ia în calcul. Or, era clar că oamenii vor susține poziţiile enunțate de atâtea ori de Președintele RM şi care se regăseau şi în întrebările pentru referendum. Dar ceea ce nu au înțeles cei ce au stat în spatele blocării referendumului național este că îşi fac iluzii dacă cred că cetăţeanul poate fi exclus din procesul decizional. Puterea aparține poporului şi, atunci când este lipsit de ea, poporul ştie cum să o ia înapoi, fiindcă voia poporului are mai multe căi de exprimare”, a precizat el.
În același timp, Dodon a vorbit despre inițiativa de a modifica cadrul legal și de a introduce forma prezidențială de guvernare.
„Referendumul pot spune că a fost doar un impuls în acest sens, ne-a permis să ne conturăm mesajul și strategia pe următoarea perioadă. Forma prezidențială de guvernare e sugerată de starea reală a lucrurilor din țară, care este foarte gravă, dar şi de exemplul altor țări, în care forma de guvernare respectivă şi-a dovedit eficiența. De la 2000 încoace, de când este în vigoare, forma parlamentară de guvernare şi-a demonstrat ineficienţa. De acest lucru se poate convinge oricine face o analiză sumară a situației pe care o avem în ţară – Moldova este una dintre cele mai corupte țări ale lumii, suntem cel mai sărac stat din Europa, economia e la pământ, instituțiile democratice nu funcționează sau sunt capturate, nimeni nu răspunde de nimic, peste tot e haos şi incertitudine. E clar că aşa nu se mai poate de continuat. E clar că ceva trebuie de schimbat şi trebuie schimbată însăși forma de guvernare. Analiza pe care am făcut-o noi şi în plan intern, şi în plan extern arată că doar forma prezidențială de guvernare ne poate oferi o șansă de viitor ca stat suveran, ca popor cu propria viziune și identitate”, a declarat oficialul.
Dina Roșca