În incinta Ministerului Mediului a avut loc luni, 16 februarie curent, ședinta de lucru cu privire la propunerea locațiilor pentru amplasarea depozitelor regionale de deșeuri din raionul Cimișlia, în contextul implementării Strategiei de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 248 din 10.04.2013
Ședința a fost prezidată de Viceminiștrii Mediului, Lazăr Chirică și Dorin Dușciac care s-au axat asupra necesității urgente de identificare a locației pentru amplasarea depozitului regional de deșeuri în Regiunea de Dezvoltare Sud, Subregiunea 1, or. Cimișlia, în contextul cerințelor înaintate de Banca Europeană de Investiții, pentru oferirea suportului financiar în domeniul gestionării deșeurilor.
Ședința s-a convocat în scopul selectării opțiunii necesare pentru amplasarea depozitului regional din Subregiunea 1 (raionul Cimișlia) care urmează a fi aprobat în baza tuturor criteriilor de selectare prevăzute de legislația națională în vigoare și de cerințele stabilite de Directivele Uniunii Europene.
În cadrul şedinţei a fost pus în discuție dezacordul locuitorilor din sat. Bogdanovca, raionul Cimișlia privind alocarea unui sector de teren (S-13,5 ha) constituit din terenul stației orășenești de epurare a apelor reziduale și terenul rezervă a primăriei, pentru construcția unui poligon modern subregional destinat prelucrării și depozitării deșeurilor solide provenite din subregiunea sud, în conformitate cu Decizia nr. 10/11 din 11.12.2014 a Consiliului Orășenesc Cimișlia privind efectuarea consultărilor publice în vederea alocării acestui teren. Concomitent, cei prezenți au expus motivele dezacordului și avantajele amplasării a acetsui obiect pe locația care a fost propusă de către Consiliul Raional Cimișlia.
În procesul discuțiilor, Primarul orașului Cimișlia a făcut referință atît la sectorul de teren menționat mai sus, cît și la terenul din satul Hîrtop care, conform opiniei cetățenilor și a APL întrunește toate cerințele pentru amplasarea depozitului regional ca opțiune la cea selectată în cadrul studiului de fezabilitate.
Pentru adoptarea unei decizii finale în ce privește selectarea celei mai bune opțiuni în acest sens, dl. Dorin Dușciac a solicitat Agenției Cehe pentru Dezvoltare, prezentarea, în termen de 10 zile, a unui calcul din punct de vedere economic fezabil, efectuat pentru fiecare teren selectat, cu indicatori concreți, pentru a facilita alegerea obiectivă a locației.
Ulterior rezultatelor prezentate, reprezentanții Ministerului Mediului, în comun cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare, la data de 05.03.2015, urmează de a organiza o vizită în teren (or. Cimișlia) în scopul participării la dezbaterile/consultările publice asupra atribuirii terenului menționat mai sus și a opțiunii propuse de către Consiliul Raional Cimișlia pentru amplasarea depozitului cu derularea, pe viitor, a activităților de gestionare adecvată a deșeurilor, în conformitate cu cerințele Strategiei.
Diana Munteanu