Evenimentul, organizat de Parlamentul Republicii Moldova prin intermediul Oficiului teritorial de informare (OTIP) Leova, a întrunit deputați, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, specialiști în domeniu, reprezentanți ai ONG-urilor locale, parteneri de dezvoltare, precum și elevi, membri ai Consiliului de elevi din cadrul instituțiilor de învățământ din majoritatea localităților raionului.
Prezentă la eveniment, deputata Lidia Lupu a salutat ideea organizării Formurilor, menționând că violența este o problemă actuală atât pentru țara noastră, cât și pentru majoritatea statelor. În Republica Moldova, violența în familie continuă să fie privită ca o problemă privată, cazurile de abuz fiind raportate destul de rar, fie din cauza stereotipurilor sociale, a necunoașterii procedurilor legale și a organelor competente.
“Conform unor date statistice, la întrebarea: cum își disciplinează copiii?, 66 % din părinți au răspuns că își bat copiii pentru întrebuințarea produselor de tutun; 60% – pentru alcool; 56% – pentru furturi mici, iar 45% – pentru că mint. Totodată, 35% din profesorii școlari utilizează ridicarea vocii ca metodă de disciplinare a elevilor, 18% – amenințările, 14% – violența fizică, iar 7% – hărțuirea sexuală”, a declarat deputata.
Deputata Elena Bodnarenco a menționat că violența în societatea noastră este un fenomen care poate fi eliminat doar prin implicare colegială, atât a organelor statului, cât și a fiecărui actor social în parte. Totodată, parlamentara a spus că legislația țării este una foarte bună și este important să fie aplicată și implementată corect.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu a subliniat că instituția Avocatului Poporului este un mediator între guvernare și copii, care încurajează minorii să declare, să expună și să identifice semenii lor, victime ale violenței și să-i ajute să nu fie blamați.
În discuție, membrii consiliilor de elevi au vorbit despre acțiunile, soluțiile concrete aplicate la eliminarea cazurilor de violență în școli și au înaintat un șir de propuneri pentru îmbunătățirea situației în domeniu.
Șeful OTIP Leova, Mihai Timofti a menționat că seria forumurilor continuă și în alte regiuni ale țării, încurajând tinerii să se implice în identificarea cazurilor de violență și în susținerea colegilor victime ale abuzului.