Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a efectuat la 25 octombrie curent, împreună cu reprezentanții Institutului „Trimbos Moldova”, o vizită de lucru la Centrul de sănătate mintală din or. Orhei. Centrul a fost dezvoltat, pe lângă alte trei centre din țară, în cadrul proiectului „Mensana- Suport pentru Reforma Serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Scopul vizitei a fost de a evalua calitatea serviciilor prestate în aceste centre și faza de implementare a acțiunilor proiectului.
În Republica Moldova, 60.000 de persoane sunt diagnosticate cu probleme de sănătate mintală, iar circa 50% dintre aceștea au un grad de dizabilitate. În total, tulburările mintale constituie cauza a 9% din dizabilitatea primară.
În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat „Programul Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017-2021”, scopul acestuia fiind ameliorarea sănătății mintale a populației prin dezvoltarea serviciilor integrate de sănătate mintală și creșterea funcționalității sistemului de acordare a asistenței psihiatrice, cu apropierea acestora de comunitate și respectarea drepturilor pacienților.
„Prin intermediul proiectului „Mensana” am reușit să venim cu acțiuni care să amelioreze condițiile de viață și sănătate a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, prin oferirea accesului la servicii de sănătate mintală la nivel de comunitate. Datorită celor 4 centre dezvoltate în Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul asigurăm, în condiţii mai bune, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală dar şi reducem numărul de internări în spitalele de psihiatrie”, a declarat Stela Grigoraș.
Menționăm că Centrele comunitare de sănătate mintală asigură diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală, cooperarea dintre echipele multidisciplinare cu pacienții pentru un tratament de succes și micșorarea numărului de internări în spitale , și, totodată, instruirea specialiștilor din asistența medicală primară pentru depistarea precoce tulburările mintale(depresie, anxietate).
Dina Roșca
Nu in zadar se spune ca munca vindeca, sunt convins ca acestecentre ajuta mult persoanele care le fregventeaza. Cred ca statul trebuie sa le acordemai multa atentie.
E cumva atit de trist sa viziteze aceste centre să mai și vezi acele conditii oribile in care locuiesc copii suferinzi, si sa stii ca mare lucru nu poti fac epentru ajutorarea lor 🙁