Câteva zeci de tineri ai raionului Cimișlia și-au dat întâlnire zilele acestea pentru a discuta și pune bazele elaborării unui organ consultativ al tinerilor, care, urmează să activeze la nivel local și raional, reprezentând tinerii din regiune, în cadrul consiliilor locale din cadrul Autorităților Publice Locale (APL)l, potrivit gazetadesud.md
Subiectele abordate în cadrul discuției au fost diverse, de la politică și accesul la învățământ superior gratuit, până la alegerea unei profesii pe potrivă și implicarea activă în procesele de elaborare a politicilor de tineret, la nivel local.
La discuțiile cu tinerii din Cimișlia, sau alăturat Nicolae Loghin, membru al Biroului de Administrare a Consiliului de Tineret din Moldova, Mihail Olărescu, unul dintre ce mai tineri președinți de raion și Nicolae Hristov, reprezentantul Asociației Europene pentru Democrație Locală (ALDA).
Unul din subiectele discutate a fost influența informațională asupra tinerilor. Mai mulți tineri s-au pronunțat că mass media nu reflectă pe deplin activitățile și oportunitățile pentru tineri.
Sergiu Andronachi, reprezentatul centrului pentru informare NEXUS, a menționat că un rol foarte important în educarea și motivarea tinerei generații, îl au instituțiile media. Astfel, acesta a menționat că pe fundalul instituțiilor media locale, care încurajează și promovează tinerii cu inițiativă, mass media națională este concentrată mai mult pe distribuirea știrilor cu tentă negativă.
„În loc să prezinte exemple de succes și să motiveze tinerii, mass media seamănă mai mult cu o cronică a poliției, care relatează despre furturi, violuri, etc. Toate acestea, fac tinerii să plece din țară, deoarece aceștia nu vor să trăiască într-o țară criminală”.
Nicolae Loghin are o experiență vastă în crearea organizațiilor consultative de tineret în Republica Moldova. Acesta a ținut să menționeze că are un singur scop, de a pune bazele unei structuri participative a tinerilor din raionul Cimișlia, pentru crearea unui Consiliu Local și Raional de Tineri.
„Venim cu o experiență de creare a Consiliilor tinerilor, și vrem să o punem în aplicare și în acest raion. Este importantă crearea acestor structuri, deoarece numai așa putem motiva tinerii de a schimba ceva în comunitățile în care se află, precum și în țară. Tinerii trebuie să înțeleagă că sunt o forță, avem aproximativ o treime din populația țării care corespunde statutului de tânăr, rescpectiv, vocea și problemele acestora, trebuie să se regăsească pe agenda decidenților, deoarece aceștia sunt viitorul acestei țări. Dacă nu vom crește acum cetățeni active și responsabili, atunci nu mai avem nici-o speranță că în timp, lucrurile vor avansa în vreun mod oarecare” – a declarat Nicolae Loghin.
Dina Roșca