Ieri a avut loc semnarea Memorandumului de Înțelegere care prevede construcția primului centru național dedicat industriilor creative „Creative Hub”.
Memorandumul a fost semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR).
În cadrul evenimentului ministrul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și-a exprimat recunoștința și gratitudinea față de partenerii de dezvoltare care susțin acest proiect, dar și alte proiecte culturale foarte importante pentru țara noastră precum reorganizarea și reamenajarea Rezervației “Orheiul-Vechi”, restaurarea Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” de la Căușeni, Festivalul DescOperă ș.a. Oficialul a remarcat că prin construcția acestui centru creativ se va reuși restaurarea unui edificiu de patrimoniu de importanță națională. Monica Babuc a subliniat că, având asemenea posibilități de start-upuri, de verificări ale unor parteneriate strategice cu oamenii de creație din alte țări, ne vom putea realiza potențialul creativ, dar vor reuși, de asemenea, și dezvoltarea aspectului economic al industriilor creative.
Karen Hilliard, șef al Misiunii USAID în Moldova a menționat că, investind în industriile creative susținem dezvoltarea tinerilor, prin crearea de locuri de muncă pentru ca aceștia să-și poată urma cariera aici în țară. „Creative Hub va contribui la dezvoltarea industriilor creative prin oferirea unor programe educaționale de înaltă calitate ce vor permite cultivarea abilităților și a competențelor necesare, dar și asistență în ce privește dezvoltarea start-upurilor”, a declarat demnitarul american.
La rândul său, ambasadorul Suediei în Moldova, Signe Burgstaller, a specificat că Guvernul Suediei este încântat să anunțe un nou parteneriat ce va avea drept scop dezvoltarea Centrului Național pentru Industriile Creative. E.S. Signe Burgstaller a afirmat că: “Acest nou proiect va oferi spațiu pentru reprezentanții industriilor creative pentru ca acestea să se poată dezvolta astfel încât să devină un punct central pentru antreprenoriatul creativ, care prin urmare va încuraja creșterea economică.”
„Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei. Centrul național dedicat industriilor creative va avea o suprafață de 400 metri pătrați și va funcționa ca o platformă de învățare alternativă, având capacitatea de a pregăti minim 1000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu. Mai mult, centrul va pune la dispoziție:
• spaţiu pentru coworking pentru tinerii creativi, cinci oficii, spațiu pentru evenimente (workshopuri, conferințe și masterclasuri etc.), sală de ședințe, bibliotecă;
• servicii creative de grafică, de produse audio și video, de design interior, de arhitectură, de animație, de creare a jocurilor online etc.;
• educație alternativă care presupune participarea la diferite programe de accelerație, la cursuri specializate, la programe de mentorat etc.
Pentru construirea „Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi 350.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ 100.000 de dolari (echivalentul a două milioane de lei), iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va oferi terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Academiei de pe strada 31 August. Studenții vor beneficia de activitatea Centrului începând cu primăvara anului 2018 prin aripa renovată a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Lucrările de construcție a clădirii Hub-ului urmează să se încheie la finele anului 2018.
Dina Roșca