Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș a înmânat astăzi, în cadrul unui eveniment public, diplomele și premiile câștigătorilor concursului „Pentru o viață activă la orice vârstă” și ai Programului de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active.
Cu aplauze, felicitări, flori, diplome și premii au fost întîmpinaţi cei 8 învingători ai concursului, care au realizări remarcante în domeniile cultural-artistic, meșteșuguri populare, sănătate, educație, sport, activitate civică, voluntariat și agricultură.
Stela Grigoraș i-a felicitat pe câștigătorii concursului menționând că vârsta este de fapt o sursă de înțelepciune, experiență și expertiză extraordinară care este atât de necesară societății, iar în acest sens, ministerul împreună cu societatea civilă și toți vârstnicii din țară s-au angajat plenar de a promova îmbătrânirea activă.
„Vârsta nu este o piedică în calea performanţei, ci din contra un avantaj de a crea lucruri frumoase, asta ne-au demonstrat-o cei peste 65 de vârstnici de peste 60 de ani care sunt activi și realizează performanțe deosebite în diferite domenii de activitate. Astăzi, i-am premiat pe 8 cei mai inovativi, dar toți sunt învingători și toți merită toate aprecierile și respectul nostru comun”, a declarat ministra.
Tot în cadrul aceluiași eveniment, au fost felicitate și 4 ONG-uri care au fost selectate în cadrul concursului pentru Programul de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active. La concurs au participat 9 organizații nonguvernamentale care implementează proiecte şi iniţiative cu impact asupra promovării politicii din domeniul îmbătrânirii active la nivel naţional, cât şi regional.
Acestea s-au angajat să promoveze îmbătrânirea activă printr-o serie de acțiuni, prin integrarea vârstnicilor în societatea contemporană, diversificarea și extinderea serviciilor sociale pentru aceștia, îmbunătățirea calității vieții și o existență decentă pentru persoanele vârstnici.
Prezentă la eveniment, Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA Moldova, a reiterat sprijinul organizaţiei în acest domeniu. “Republica Moldova este lider şi pionier în regiunea Europei Centrale şi de Est privind politicile de îmbătrânire activă la nivel local. Sperăm că aceste iniţiative se vor extinde în întreaga ţară, iar persoanele în etate din Moldova se vor bucura de o viaţă mai bună, în condiţii de sănătate, participare socială şi coeziune cu tinerii”, a spus aceasta.
La fel, pentru o reflectare obiectivă a problemelor sociale în reportaje și contribuție la promovarea îmbătrânirii active au fost premiați și 10 jurnaliști din țară. Stela Grigoraș i-a felicitat pentru dedicație, profesionalism și implicare în promovarea proiectelor sociale și a îmbătrânirii active în țara noastră.
Menționăm că, concursul pentru premiul național pentru vârstnici s-a desfășurat în perioada 26 mai – 1 octombrie curent, unde au participat în jur de 65 de vârstnici, care au realizat performanţe deosebite în domeniul cultural-artistic, tehnico-ştiinţific, civic, medicină, antreprenoriat, agricultură, educație, sport, tehnologii informaționale.
Dina Roșca