În strânsă colaborare cu specialiști din cadrul sistemului penitenciar din Republica Moldova și România, precum și reprezentanți ai mediului privat, sub ediga Universității de Vest din Timișoara a fost elaborat și publicat volumul „Schimbăm destine!”, un Ghid de bune practici privind incluziunea socială și pe piața muncii a persoanelor private de libertate.
Publicația vine să refirme misiunea privind transferul de competenţe şi cunoştinţe spre comunitate, prin serviciile de educaţie, cercetare şi de consultanţă pe care le oferă partenerilor din mediul economic şi socio-cultural. Aceasta vizează asigurarea transferului de cunoaștere între România și Republica Moldova și se adresează îndeosebi practicienilor din domeniul incluziunii sociale și profesionale a persoanelor private de libertate, deopotrivă angajați ai instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale de profil, din Republica Moldova.
Prin contribuția autorilor, atât cercetători din mediul universitar, cât și practicieni din domeniul penitenciar din România și Republica Moldova, ghidul urmărește prezentarea de modele eficace de acțiune, aplicate în realitățile sociale, economice și culturale ale celor două țări, în domeniul reinserției socio-profesionale a persoanelor care au comis fapte anti-sociale.
Volumul conține 11 capitole, fiecare dintre acestea explorând tematici de interes pentru domeniul incluziunii sociale a persoanelor private de libertate, tematici abordate din diferite perspective. Prezentat în cifre, volumul reunește contribuțiile a 19 (co)autori, proveniți din 11 instituții și organizații din mediul public și privat ale celor două țări partenere.
Departamentul Instituțiilor Penitenciare va asigura distribuirea volumului către practicienii din domeniul incluziunii sociale și profesionale a persoanelor private de libertate.
Volumul a fost editat în cadrul proiectului „O viață nouă pentru tinerii delincvenți”. Proiectul se desfășoară în perioada septembrie 2016 – octombrie 2017, în Republica Moldova și este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe din România, prin Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală. Implementarea acestui proiect este coordonată de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul Intercultural Timișoara, din România.
Dina Roșca