Vinetele sunt un deliciu în orice variantă ar fi gătite. Legumele pot fi coapte atât la grătar (își păstrează nutrienții mai mult timp), dar și direct pe flacăra aragazului sau în cuptor, potrivit teotrandafir.com.
Vinete coapte – trucul salvator
Dacă alegi să coci vinete în cuptor, e indicat să folosești hârtie de copt pentru a le proteja. Unul din cele mai simple trucuri, pentru ca acestea să nu crape, este să le înțepi pe toată suprafața cu o furculiță.
Pentru a verifica dacă sunt gata poți folosi o lingură. Dacă sunt moi, înseamnă că trebuie să le scoți din cuptor. Timpul de coacere variază în funcție de mărimea vinetelor.
Ce proprietăți au vinetele?
Nutriționiștii au păreri diferite când vine vorba de proprietățile vinetelor. Unii spun că nu sunt foarte bogate în nutrienți, alții spun că aceste legume oferă o serie de substanțe de care corpul nostru are nevoie.
Vinetele au proprietăți antioxidante și antitumorale, compuși fenolici și antocianine. Legumele mai conțin și o serie de fibre solubile. În plus, reprezintă o sursă bogată de mangan și molibden.
Vinetele pot fi consumate în orice sezon, iar în timpul iernii acestea își păstrează proprietățile dacă sunt ținute în congelator.
Conținutul mare de apă le face utile în procesul de detoxifiere a organismului, căci vinetele sunt și alimente diuretice.
Sunt recomandate cu încredere de nutriționiști în curele de slăbire pentru că echilibrează foamea și setea. Vinetele au fost recomandate de-a lungul timpului de medici pentru a preveni supraponderalitatea și obezitatea.