La sfârșit de săptămână și început de toamnă, zeci de elevi de la Liceul din Sculeni au avut marea șansă să admire câteva dintre picturile renumitului lor consătean, Emil Childescu, maestru al artei, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, deținător al Premiului Național pentru artele plastice, al premiului ONU în Republica Moldova în artă. Tot el, cavaler al Ordinului Republicii.
Emil Childescu are la activ peste 5000 de lucrări, inclusiv peisaje, portrete, ilustrații pentru diverse opere literare etc.
La 7 mai, a împlinit respectabila vârstă de 80 de ani, dar a rămas la fel de activ și prodigios ca odinioară. Niciodată nu și-a uitat satul natal. Îl vizitează cu regularitate, pentru că aici, susține dânsul, totul îl inspiră.
Pe 15 septembrie, 15 dintre cele mai recente lucrări ale maestrului au fost expuse la Liceul din Sculeni.
”A fost inițiativa mea de a realiza această expoziție. Vorba lui Lăpușneanu: ”Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”. Consătenii mei nu au văzut și nici nu cunosc multe din operele mele. Iar eu, în fiecare vară, duc de aici,de la Sculeni, cam câte 50 de tablouri. Aici m-am născut și de aici mă inspir”, a declarat dânsul pentru ”Expresul”.
Emil Childescu a recunoscut că, în cei 80 de ani ai săi, pentru prima dată a încercat să realizeze tablouri cu natură statică și, deoarece i-a plăcut, a decis să le expună în satul natal și pentru alți ochi, mai ales ai copiilor. ”Vara aceasta, am stat patru luni, ca niciodată, în casa părintească. Mergeam la piață, chiar peste drum de casa mamei, și-mi alegeam tot ce-mi trebuia pentru tablourile mele: legume, fructe etc. Toate picturile le-am realizat pe fundal negru – m-am inspirat din pictura statică olandeză”, a mărturisit artistul.
Sunt picturi ce te duc cu gândul la satul moldovenesc, la toamna cu toate bogățiile ei….
”Copiii au rămas impresionați de frumusețea acestor lucrări”, a menționat directoarea liceului, Iulia Ciuvaga.
Unde mai pui că expoziția a fost amenajată de însuși Emil Childescu, care s-a aflat, în acea zi, alături de elevi și profesori. ”A fost o onoare pentru noi și un imbold ca să readucem acasă și alte personalități notorii, care s-au năcut la Sculeni”, a mai spus directoarea.
Prezent la eveniment, Ștefan Susai, publicist și scriitor, consilier la Miroslava, județul Iași, a specificat: ”Părerea mea e că opera lui Emil Childescu ar trebui expusă și în Palatul Culturii din Ungheni, și în școlile din raion. Opera maestrului trebuie să fie cunoscută”.
”E un pictor de valoare și ne mândrim că e de la noi, din Sculeni. Operele sale sunt pline de viață. El le oferă viață până și acelor obiecte care nu mișcă. Din păcate, furați de alte probleme, noi nu observăm această dăruire a dumnealui, nu observăm frumusețea pe care ne-o oferă”, ne-a declarat, la finalul evenimentului, Carolina Cernei, elevă în clasa a XII-a la Liceul din Sculeni.
Apropo, alături de Emil Childescu s-a aflat, în acea zi, și soția dânsului, Ana. De fapt, dânsa îi este mereu alături. ”Sunt omul care-l susțin și îl ajut. Emil Childescu este un om interesant, iar eu sunt o norocoasă că-l am alături”, a mărturisit dânsa.
sursa: expresul.md
Dina Roșca