Reuniunea, organizată de Programul Global pentru Controlul Progresiv al Bolilor Transfrontaliere la Animale, este a opta la număr şi a întrunit participanţi din 22 de ţări. Locul desfăşurării acestui for în capitala R. Moldova a fost determinat de experienţa acumulată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în combaterea cu succes a celor patru focare de pestă porcină, care au fost înregistrate în anul trecut şi în anul curent pe teritoriul ţării noastre.
Prezent la inaugurarea evenimentului, Gheorghe Gaberi, Director General ANSA, a menţionat importanţa măsurilor eficiente care se cer a fi utilizate la combaterea focarelor, dat fiind pericolul răspândirii, dar şi pierderile enorme pe care le poate genera această boală extrem de periculoasă.
Directorul General Adjunct a ANSA, Vsevolod Stamati, a prezentat asistenţei un raport în care s-a referit concret la măsurde întreprinse după înregistrarea PPA în regiunile din apropierea frontierelor. În special, au fost organizate întruniri cu producătorii de carne de porc în scopul evaluării riscului introducerii virusului PPA în RM. Întru implementarea proiectului moldo-lituanian de întărire a capacităților instituționale privind controlul și eradicarea PPA a fost petrecut un seminar de instruire, la care au participat șefii secțiilor sănătate și bunăstare animală din cadrul STSA și specialiști veterinari de la exploatații de porcine din teritoriul țării. Despre boală ţi măsurile de prevenire s-a vorbit la diferite întruniri, în mediul populaţiei fiind repartizate mai multe pleante cu conţinut cognitiv despre boală şi resticţiile de care ar trebui să ţină cont populaţia.
După apariţia primului focar în nordul ţării, au fost întreprinse alte măsuri de rigoare care au avut drept scop izolarea operativă a focarelor şi întreprinderea de măsuri de prevenire a răspândirii PPA. În iradicarea cu succes a situaţiilor de criză au acţionat în bună conlucrare atât serviciile ANSA, cât şi aministraţia publică locală, precum şi reprezentanţii Ministerului de Interne, cei de la Ministerul Transportulului şi alte subdiviziuni, prin efortul comun al cărora a şi fost posibilă stoparea focarelor şi nerăspândirea bolii în alte regiuni ale ţării.
La situaţia privind măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane în ţările pe care le reprezintă, s-au referit experţii din Cehia şi România, unde focare ale aceastei boli au fost înregistrate recent.
În urma altor comunicărilor prezentate de către experţi şi a dezbaterilor pe marginea problemelor abordate la această întrunire, au fost elaborate şi acceptate de către toţi participanţii forului recomandări de organizare a activităţilor de combatere şi prevenire a pestei porcine africane în regiune.
Dina Roșca