Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș a avut astăzi, 15 septembrie curent, o întrevedere cu directorul Biroului de Cooperare al Elveției, Simone Giger și directorul adjunct Matthias Leicht Miranda. În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre prioritățile stabilite în Strategia de Cooperare între Guvernul Elveției și Guvernul Republicii Moldova pentru perioada 2018-2021, în special în ceea ce privește domeniul sănătății, muncii și protecției sociale, potrivit unui comunicat de presă.
Stela Grigoraș a mulțumit pentru suportul continuu și susținerea constantă a Biroului de Cooperare a Elveției și a pledat pentru o colaborare eficientă pe viitor în realizarea reformelor ministerului nou creat. Doamna ministru a reiterat importanța amplificării asistenței în realizarea reformelor din sănătate, inclusiv în domeniul asistenței medicale primare, sănătății publice, regionalizării serviciilor spitalicești, precum și a acțiunilor în domeniul muncii și protecției sociale.
La rândul său, Simone Giger, a menționat că Noua Strategie de Cooperare între guvernele celor două țări prevede continuitatea sprijinului acordat Republicii Moldova. În acest sens, proiectul Strategiei este transmis la Cartierul General al Agenției cu sediul în Berna și în viitorul apropriat urmează a fi discutat pentru aprobare. La fel, doamna Giger, a asigurat disponibilitatea Guvernului Elveției, prin intermediul Biroului de Cooperare, oferirea suportului necesar, prin implementarea de noi proiecte, care vor contribui la realizarea direcțiilor strategice de activitate ale ministerului.
Guvernul Elveţiei contribuie la realizarea proiectelor de importanţă majoră pentru Republica Moldova, prioritar fiind domeniile ce ţin de sistemul de sănătate, servicii de asigurare cu apă și canalizare, precum şi cel legat de migrație şi dezvoltare. În sectorul sănătăţii, cu suportul Elveţiei s-a reușit modernizarea sistemului de perinatologie, precum și regionalizarea serviciilor de urgenţă pediatrică şi terapie intensivă, ceea ce a permis îmbunătățirea indicatorilor de sănătate din domeniu și atingerea înainte de termen a țintelor respective, stabilite în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. În prezent, prin proiectele susținute financiar de Elveția continuă extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, reformarea serviciilor de sănătate mintală, iar mai recent – dezvoltarea serviciilor de sănătate integrate, de reducere a poverii maladiilor netransmisibile.
Dina Roșca