Moldova-Institut Leipzig, în cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), desfășoară în perioada 23 august – 12 septembrie 2017, la Chişinău, cea de-a IX-a ediţie a şcolii de vară cu genericul: „O societate în schimbare? Aspecte istorice, culturale și sociale”. Şcoala este organizată pentru un grup de studenţi din diferite instituții universitare din Germania.
Potrivit unui comunicat de presă, deschiderea oficială a şcolii moldo-germane a avut locieri, 24 august, în incinta Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu participarea viceministrului Culturii Igor Șarov; vicepreședintelui Moldova-Institut Leipzig, Vasile Dumbrava; directorului executiv Forumul Moldo-German, Cristina Grossu-Chiriac; lectorului DAAD, Josef Sallanz, coordonatorilor de curs și a celor 12 tineri sosiți din Germania.
În debutul evenimentului, viceministrul Culturii Igor Șarov a salutat prezența studenților și le-a mulțumit pentru faptul că au ales Republica Moldova drept o sferă a preocupărilor lor, optând pentru a veni aici și a studia limba, cultura, tradițiile țării noastre în cadrul unui proiect propus de Moldova-Institut Leipzig. Oficialul și-a exprimat încrederea că interesul pentru Moldova va fi unul constant în continuare, proiectul fiind la a noua ediție. De asemenea, Igor Șarov a subliniat că tematica acestor școli de vară de fiecare dată a fost diferită și conține subiecte care sunt caracteristice nu numai Republicii Moldova, dar unei societăți în schimbare.
Programul școlii de vară include mai multe întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor guvernamentale şi organizaţii ale societăţii civile, menite să-i familiarizeze cu situaţia social-politică din Republica Moldova, cu aspecte istorice ale diferitor zone. De asemenea, participanții vor beneficia de un curs intensiv de limba română, care are scopul să formeze și să perfecționeze abilitățile comunicative ale studenților.
Pe parcursul celor douăzeci de zile, vor fi prezentate diverse comunicări pe o vastă tematică. În cadrul şcolii de vară studenţii vor avea prilejul să interacţioneze și cu reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale. De asemenea, participanţii vor beneficia de câteva excursii prin Chişinău, la Orheiul Vechi, Saharna, Bender, Tiraspol, Tvardița, Comrat, Cernăuți, precum și diverse deplasări în comuna Cruzești.
Şcoala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare (BMBF) în cadrul programului „go east – Sommerschulen” al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) şi a fost iniţiată de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări şi de a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.
Participanţii sunt licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, studii culturale, ştiinţe sociale, istorie etc., având motivaţii dintre cele mai diverse pentru a participa la şcoala moldo-germană: documentarea şi acumularea materialului pentru tezele de licenţă, cunoaşterea realităţilor din Republica Moldova, aprofundarea cunoştinţelor referitoare la procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, moştenirea istorică şi culturală, problema identitară şi a limbii vorbite, situaţia minorităţilor naţionale şi sociale ş.a. Interesul particular pentru Republica Moldova ca ţară vecină a Uniunii Europene este generat de complexitatea procesului de integrare europeană, inclusiv de aspectele privitoare la dezvoltarea economică sau respectarea drepturilor omului ca valori europene.