Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Academician Gheorghe Duca, a lansat o declarație „Cu privire la dezvoltarea științei în noile condiții de reformare”.
Iată declarația integrală a Președintelui AȘM:
„La 21 iulie curent, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului cu privire la știință și inovare, care, în contextul reformei administrației publice, prevede schimbări esențiale în administrarea domeniilor cercetării și inovării.
Cele mai importante prevederi ale proiectului vizează:
- transmiterea elaborării politicilor pentru domeniu de la Academia de Științe a Moldovei la organul central de specialitate al Guvernului (viitorul Minister al Educației, Culturii și Cercetării);
- crearea Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare ca entitate responsabilă de implementarea politicilor;
- crearea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare;
- transferul calității de fondator al tuturor organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării către organul central de specialitate al statului.
Comunitatea științifică din Republica Moldova, prin intermediul Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică și conducerii Academiei de Științe a Moldovei, bazându-se pe experiența comunitară și pe rezultatele evaluării efectuate de experții Comisiei Europene, a participat activ în procesul de reformare a științei, înaintând viziunea proprie asupra viitorului domeniului.
Totodată, în cadrul promovării unui nou proiect în Guvern și Parlament, Academia de Științe a Moldovei, a venit cu un șir de ajustări, orientate spre consolidarea performanței și eficienței comunității științifice, precum și ancorarea reformei în rigorile Spațiului European de Cercetare. Cu regret, nu toate propunerile înaintate au fost acceptate.
Astăzi, proiectul reformei este deja adoptat de Parlamentul Republicii Moldova și urmează a fi promulgat de Președintele țării. Deși au existat mai multe dezbateri și disensiuni, care persistă încă în comunitatea oamenilor de știință, reformele sunt inevitabile.
Sunt conștient de faptul că această reformă, ca orice schimbare, de altfel, trezește sentimente de incertitudine și îngrijorare, însă cu siguranță pot menționa, că implementarea înțeleaptă a noilor prevederi va permite menținerea trendului pozitiv al cercetării și inovării și al performanțelor obținute la moment în programele științifice comunitare, păstrarea și dezvoltarea potențialului uman și al infrastructurii.
Am ferma convingere că odată cu trecerea institutelor de cercetare din cadrul Academiei de Științe a Moldovei la ministerul de resort, precum și odată cu adoptarea noilor reguli și metodologii de finanțare, institutele, care pe parcursul anilor au obținut performanță științifică și managerială, vor demonstra viabilitate.
Academia de Științe a Moldovei, în cele ce urmează, își va focusa activitatea pe implementarea noilor prevederi ale Codului cu privire la știință și inovare, pe consolidarea corpului academic ca for al elitei științifice din țară, precum și pe consolidarea autonomiei și independenței acestei structuri, indispensabile oricărui stat.
Chiar dacă am fost unul dintre cei care am participat la elaborarea și implementarea Codul pentru știință și inovare, adoptat în 2004 și pe parcursul anilor am susținut și continui să susțin ideea că acest Cod a adus beneficii considerabile în fortificarea potențialului uman, capacităților materiale și promovării la nivel internațional al cercetării, astăzi, în calitatea mea de președinte al Academiei de Științe a Moldovei, susțin realizarea reformei și, atât cât voi avea posibilitate și cât va fi necesar, voi depune toate eforturile și competențele de a valorifica în beneficiul cercetării și cercetătorilor aspectele constructive ale acestor transformări de management ale domeniului”.
Diana Munteanu
Suna cam asa : dati-mi voe macar la colt de treuca sa raman.