24 de tineri din Cimișlia, Orhei, Ștefan Vodă, Ialoveni, Comrat, Edineț, Telenești și Căușeni au participat în perioada 20-22 iulie, la finala Competiției Naționale de Dezbateri care a avut loc în cadrul unei scoli de vară, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cadrul celei de a doua ediție a proiectului „Dezbateri pentru Dezvoltare”, potrivit unui comunicat de presă al IPRE.
Cu un cuvînt de salut în deschiderea competiției a venit domnul Roy Hans, însărcinat cu afaceri a.i., Consilier al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, care a avut un dialog deschis cu tinerii, subliniind calitățile care trebuie să le aibă un debater bun.
Pe parcursul școlii de vară, tinerii din cele 8 orașe participante la proiectul „Dezbateri pentru Dezvoltare” au propus soluții pentru problemele cu care se confruntă tinerii din Moldova. Printre temele abordate de tinerii sunt ghidarea în carieră, lipsa activităților pentru dezvoltarea personală și dependența tinerilor de internet și jocuri electronice.
„Mă bucur să văd rezultatele acestui proiect, tineri care se regăsesc în dezbateri și care continue să implementeze cunoștințele dobândite pe parcurs în inițiative de dezvoltare la ei în comunitate. Sunt sigură că încă vom auzi despre realizările acestei generații de tineri debate-ri”, a pus Mariana Platon, Coordonatorul proiectului.
După primele runde de dezbateri au fost aleși șase cei mai buni jucători care au dezbătut în ultima rundă de finală moțiunea „Elevii duc lipsă de o ghidare eficientă în carieră”. Astfel, top 6 cei mai buni vorbitori au fost:
Vladlen Grecu (orașul Orhei) a luat titlul de cel mai bun vorbitor al competiției naționale;
2. Madlena Călugăreanu (orașul Orhei);
3. Iuventina Dragan (orașul Căușeni);
4. Mariana Hurciuc (orașul Comrat);
5. Anatol Șcerbatiuc (orașul Edineț);
6. Ana Ciobanu (orașul Căușeni).
„Analiza, gândirea critică, lucrul în echipă, empatia, atenția, corectitudinea, comunicarea eficientă și multe alte valori ce intră în arsenalul numit dezbateri, merită promovate, cu și pentru noi, tinerii. Cu certitudine pot spune că anume acest proiect va rămâne un pilon de bază la formarea caracterului nostru și convingerilor noastre. Vreau să aduc mulțumire echipei organizatoare și trainerilor care s-au dedicat în totalitate, învățându-ne să fim cei mai buni în orice facem. De ce „Dezbateri pentru Dezvoltare”? Simplu! Pentru că doar prin dezvoltarea personală ajungem la dezvoltarea comunitară”, a spus Vladlen Grecu din orașul Orhei, cel mai bun vorbitor al competiției naționale de dezbateri.
Dina Roșca