Expoziția-târg „Hai la piersici” din satul Tudora, ediția a II-a, s-a desfășurat cu mare succes în data de 16 iulie a.c. și a pus o temelie trainică pentru ca această sărbătoare să devină, pe viitor, una de talie republicană.
Organizatorii locali ai expoziției-târg cu impact cultural-artistic au aspirații și mai mari, visând la un statut internațional al evenimentului, cu mulți vizitatori din republică și turiști de peste hotarele țării. Visul lor frumos a început să se realizeze, deoarece la acest eveniment de mare anvergură au poposit oaspeți nu numai din localitățile raionului, dar și din alte colțuri ale Moldovei, și numeroși turiști străini. N-a lipsit la sărbătoare nici conducerea raionului – dnii Nicolae Molozea, președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Gherman și Alexanru Pavlicenco, vicepreședinții raionului. Or, anume Consiliul Raional Ștefan Vodă a sprijinit, inclusiv material, organizarea și desfășurarea sărbătorii, oferind cadouri de preț participanților la expoziția-târg.
Grupul local de inițiativă, susținut de Primăria satului Tudora, Direcția cultură, tineret, sport și turism, Direcția economie și atragerea investițiilor și Direcția agricultură și alimentație a Consiliului Raional Ștefan Vodă, a depus eforturi susținute pentru a organiza o sărbătoare frumoasă, cu un program bogat și variat. Astfel, cei prezenți la eveniment au savurat din plin piersicii dulci ca mierea, au gustat din dulcețuri, gemuri, sucuri, compoturi, dar și țuică aromată cu gustul fin de piersic. Fiind actori activi ai teatrului gastronomic jucat sub cerul liber, participanții la eveniment s-au înfruptat cu numeroase bucate delicioase aduse de gospodinele din partea locului la expoziția-târg, iar cei mai curioși și mai aprinși și-au încercat norocul la tombolă, au procurat produse de pe tarabele producătorilor, au participat la diferite concursuri etc.
Toată lumea s-a bucurat de spectacolul artistic prezentat de artiștii amatori, dar și cei profesioniști. Pe scena improvizată au domnit cântecul, dansul și voia bună. Au evoluat, cu un buchet de melodii, colectivul „Datina” condus de domnii Ecaterina si Andrei Bezusenco, Formatia folclorică „Margaritare” din satul Corjova, raionul Criuleni, Ansamblul de fluieriști „Lăstărașii” din satul Carahasani, Ansamblul folcloric „Vatra” din satul Popeasca, interpretul de muzică populară de talie republicană Igor Rusu, Ansamblul folcloric „Peleni’a” din satul Pelinei, raionul Cahul, în frunte cu primărița Nina Muntean, Ansamblul folcloric „Țărăncuțele” din satul Căplani.
Tradițional, la finele sărbătorii toată lumea a fost invitată la o Horă mare, ca la Tudora. Cei mai rezistenți dansatori s-au ales cu cadouri din partea organizatorilor.
Diana Munteanu