Angajații Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații în conlucrare cu oficiul teritorial Râșcani al Procuraturii municipiului Chișinău, au documentat activitatea infracțională a unor persoane implicate în producerea și realizarea drogurilor în cantități deosebit de mari pe întreg teritoriul țării.
Astfel, ca urmare a măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală întreprinse în municipiul Chișinău, au fost reținute în flagrant delict în timpul comercializării drogurilor de tip marijuană hidroponică, două persoane cu vârsta cuprinsă între 28 și respectiv 39 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău și orașul Cricova.
În urma perchezițiilor corporale, domicilii și automobile au fost depistate și ridicate: 10 kg de marijuană hidroponică (muguri) masă uscată, un pachețel cu droguri de tip hașiș, un aparat confecționat artizanal din butelie de masă plastică, destinat consumului de droguri. Iar în beciul casei unuia dintre suspecți a fost depistat un laborator de creștere a plantelor de cânepă, cu instalație de irigare și ventilare. Marijuana hidroponică era comercializată de către bărbați la prețul de 200 lei per gram.
Suspecții au fost reținuți, în privința lor fiind emis mandat de arest pe un termen de 30 de zile.
Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.
De la începutul anului 2017 de către angajații poliției au fost ridicate peste 16 kg de marijuană în formă uscată și mărunțită.
Menționăm că, de la 1 iunie, pe întreg teritoriul Republicii se desfășoară operațiunea „MAC – 2017”. Scopul operațiunei fiind combaterea consumului și traficului ilicit de droguri, în special celor de origine vegetală, depistarea și nimicirea plantelor cu conținut narcotic, identificarea persoanelor care le cultivă, toate aceste acțiuni fiind orientate să diminueze oferta de droguri către consumatori.
Astfel, de la începutul operațiunei și până în prezent, forțele de ordine au ridicat 16 000 plante de cânepă bine îngrijite, crescute în condiții de seră și peste 150 000 de plante de cânepă sălbatică depistate în fâșiile forestiere, printre culturile agricole și terenuri neprelucrate.
Diana Munteanu