Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) continuă instruirile pentru specialiştii din sectorul viticol. În data de 22 iunie 2017, la Căuşeni s-a desfăşurat seminarul naţional, cu ieşire în teren, cu subiectul „Bunele practici privind mecanizarea maximă a lucrărilor în plantaţiile viticole şi optimizarea cheltuielilor în viticultura din RM”, organizat de către ONVV, cu suportul companiei „Alidared-Com” SRL, potrivit unui comunicat de presă.
Scopul seminarului a fost de a familiariza specialiştii cu situaţia din domeniul mecanizării lucrărilor în viticultura Republicii Moldova şi cu bunele practici din ţările vitivinicole dezvoltate, inclusiv cu executarea lucrărilor mecanizate în plantaţiile viticole utilizând tehnologiile moderne. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare şi pregătire a cadrelor pentru sectorul vitivinicol, reprezentanţi ai birourilor de proiectare a plantaţiilor viticole, specialişti viticultori ai companiilor vitivinicole şi agricole.
Seminarul cu ieşire în teren s-a desfăşurat în două etape:
- partea practică – la sectorul viticol al „Sălcuţa” SRL, s. Tănătari, r-l Căuşeni – participanţii au fost iniţiaţi în subiect, fiindu-le prezentate maşini agricole de producţie germană, destinate pentru executarea lucrărilor în viticultură, precum şi o demonstraţie practică privind executarea lucrărilor mecanizate în plantaţiile viticole.
- partea teoretică – la Consiliul raional Căuşeni experţii au aflat despre bunele practici privind mecanizarea maximă a lucrărilor de înfiinţare şi exploatare a plantaţiilor viticole, prognozarea afectării viţei-de-vie de boli şi dăunători cu ajutorul staţiilor meteo locale. De asemenea, s-a făcut schimb de experienţe privind optimizarea cheltuielilor în viticultură.
Subiectele seminarului au fost prezentate de experţii:
- Vladimir COROBCA, expert în DACCPV, ONVV;
- Vasile SALAUR, expert Catedra Tractoare şi Maşini Agricole, UASM;
- Dmitrii Gheidebreht, expert „AGRO-Maschinen & Technologie Handels” GmbH, Germania;
- Sergiu SMOCINSCHII, expert „Imetos” SRL.
În Republica Moldova, o analiză estimativă a Fişelor tehnologice de exploatare a plantaţiilor viticole pe rod (densitatea – cca 3200 viţe/ha; schema de plantare – 2,5×1,25 m) arată că din volumul total de lucrări de cca 160 om-zile necesare pentru îngrijirea a 1,0 ha de vie, numai cca 6 om-zile (4,0%) sunt executate mecanizat, pe când restul, de cca 154 om-zile (cca 96%) – sunt executate manual. Conform acestor fişe, pentru a executa la timp şi calitativ toate lucrările agro-fitotehnice manuale, un muncitor calificat poate deservi numai cca 1,4 ha/anual (în ţările vitivinicole avansate, acest indicator este de cca 6-10 ha/anual). Ţinând cont de situaţia din ultimii 12 ani, legată de exodul masiv din ţară a cetăţenilor şi înregistrarea lipsei de braţe de muncă, constatăm că sectorul vitivinicol al Republicii Moldova se confruntă cu deficienţe grave, care influenţează negativ asupra productivităţii plantaţiilor şi calităţii strugurilor.
Experţii consideră că una dintre soluţii (chiar dacă, aparent, este una foarte scumpă) ar fi mecanizarea maximă a majorităţii lucrărilor agro-fitotehnice de îngrijire a plantaţiilor viticole. Mulţi producători rămân reticenţi din cauza mitului conform căruia achiziţionarea setului complet de maşini agricole/dispozitive, precum şi răscumpărarea eficientă a acestora (pe parcursul a 7-10 ani) poate avea loc numai dacă acestea se utilizează la îngrijirea plantaţiilor viticole pe suprafeţe de cca 200 ha. Însă în prezent se produc tractoare, maşini agricole şi dispozitive care pot lucra şi în plantaţii cu densitatea mai mare (cca 2,0 metri – între rânduri), pe suprafeţe mai mici şi care se răscumpără eficient pe parcursul a 8-10 ani.
Legat de optimizarea cheltuielilor în viticultură, au fost puse în discuţie majoritatea lucrărilor manuale (tăiatul butucilor, legatul în uscat şi verde al butucilor, copcitul, plivitul lăstarilor verzi etc.) şi, care ar fi modalităţile de majorare a productivităţii muncii la execuarea acestora, în scopul majorării considerabile a eficienţei sectorului vitivinicol.
La seminar au fost prezente 67 de persoane din cca 50 entităţi economice şi publice. Majoritatea participanţilor au evaluat desfăşurarea seminarului cu 4 şi 5 puncte (din 5 puncte). Mai mulţi participanți au solicitat, ca următorul seminar (cu ieşire în teren) să fie la tema „Particularităţile înfiinţării şi exploatării plantaţiilor viticole, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP/DOP”.
Diana Munteanu