Recent, Simion Guşanu, șef al Serviciului dezvoltare tehnologică, din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a participat la seminarul ştiinţifico-practic „Ziua Câmpului”, la componenta: sistemul conservativ de agricultură (principii, modele, avantaje), organizat de Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Seminarul s-a desfăşura în Gospodăria Agricolă „Gospodarul-Rediu” SRL din satul Rediul de Sus, r-nul Făleşti, informează Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAIA.
La eveniment au participat: producători agricoli reprezentanţii Direcţiilor raionale Agricultură şi Alimentaţie şi experţi din domeniul agricol.
Seminarul a fost organizat cu scopul de a crea o platformă de discuţii între producătorii agricoli doritori să implementeze agricultura conservativă (AC), cei care deja aplică acest sistem şi experţii din domeniu. În cadrul discuţiilor au fost evidenţiate problemele cu care se confruntă producătorii agricoli la momentul implementării AC şi care pot fi în viitor, în cazul în care nu sunt respectate principiile de bază, cum ar fi: acumularea resturilor la suprafaţă, viteza de semănat, administrarea îngrăşămintelor în sol, tratarea seminţelor şi altele. Au fost aduse cifre din lanţul valoric şi raportate la rentabilitate, reieşind din recolta obţinută la hectar.
Totodată, au fost puse în evidenţă politicile Ministerului Agriculturii pentru anii 2017-2020, care urmează a fi implementate cu suportul proiectului MAC-P, pentru atingerea indicatorilor stabiliţii în planul de acţiuni.
Pentru a face o claritate în vederea necesităţii implementării AC, direct în teren a fost efectuată o prezentare a analizei solului, în rezultatul căreia s-au constat procese ameliorative, în vederea restabilirii structurii solului şi sării biologice a acestuia.
În concluzie, s-a menţionat că pentru a asigura dezvoltarea întreprinderilor agricole şi creşterea culturilor agricole în condiţiile schimbărilor climatice este necesară implementarea agriculturii conservative, deoarece prin aceasta se obţine o reducere a inputurilor şi o majorare a recoltei la hectar.
Diana Munteanu