Eminescu a fost uitat în paragină la Căușeni. Cel mai important poet român, a fost dat uitării atît de autorități cît și de populația simplă. La împlinirea a 128 de ani de la moartea lui, țărani sau orășeni, nimeni nu a știut ce se comemorează și nici măcar dacă avem un bust a poetului. Majoritatea a răspuns că sunt Rusaliile, dar niciun gând pentru geniul românesc, cunoscut în toată lumea, scrie studio-l.md.
Un singur cetățean a venit pe 15 iunie la bustul poetului din Căușeni, cu un buchet de flori din grădină și cu cartea de căpătîi subsuori. A privit adînc spre bustul poetului afirmînd cu rușine că o națune care-și uită cultura este o națiune supusă pieirii.
Bărbatul a venit dis de dimineață la bustul scriitorului, a așteptat o oră, două, trei să se adune lumea, dar așa și nimeni nu s-a apropiat, cu lacrimi în ochi bărbatul a privit spre poet și a început a citi din opera acestuia.
Nici o autoritate nu și-a amintit de acesta, nici vre-un elev ori profesor și nici cei de la Casa Limbii Române.
Nici căușenenii nu au ştiut de ce 15 iunie nu ar trebui să fie o zi ca oricare alta, ba mai mult nici măcar dacă avem un bust al poetului la Căușeni.
Situat într-o zonă cît se poate de vizibilă și populată a urbei, Eminescu riscă totuși să rămînă uitat peste ani, asta în condițiile în care de mult nu s-au mai făcut lucrări de renovare în jurul bustului, felinarele au dispărut, teracota stră să se prăbușească, iar florile nu se mai văd de după tufari.
Vă reamintim că Mihai Eminescu, cel mai mare poet român şi unul dintre poeţii universali de referință, s-a născut la Botoşani, pe 15 ianuarie 1850 și a murit pe 15 iunie 1889 la București.