Dumitru, Ion, Sergiu, Alexandru, Ștefan și Vitalie de ieri vor fi parte a societății și vor trăi la casa lor, după ce aproape toată viaţa și-au petrecut-o în Casa internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe mintale din Orhei. În acest sens, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a deschis în orașul Orhei, un nou Serviciu social pentru persoanele cu dizabilități mintale– Locuința protejată, potrivit unui comunicat al MMPSF.
Scopul serviciului este de a creşte gradul de independenţă şi autodeterminare al persoanelor cu dizabilităţi.
În Locuinţa protejată aceștia îşi vor forma abilităţi de gospodărit (prepararea hranei, spălarea veselei, spălarea şi sortarea hainelor, curăţirea spaţiului), de comunicare şi gestionare a resurselor financiare. Ei vor fi susținuți de trei persoane: psihopedagog, asistent social și lucrător social.
De asemenea, beneficiarii vor fi susţinuţi în identificarea unui loc de muncă precum şi în menţinerea acestuia, dată fiind nevoia de a contribui şi acoperi o parte din cheltuielile curente pentru întreţinerea serviciului.
Prezent la deschiderea locuinței, șeful Direcției de protecție a persoanelor cu dizabilități din cadrul MMPSF, Vasile Cușca a felicitat noii locatari, menționând că acest serviciu este foarte important pentru persoanele cu dizabilități mintale, pentru ca ei să ducă un trai independent și să fie parte a comunității, să învețe, să comunice și să muncească alături de toți ceilalți.
Serviciul „Locuința protejată” a fost creat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în parteneriat cu autoritățile publice locale și din mijloacele financiare ale Casei internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe mintale din Orhei.
Dina Roșca