Grădinăritul este o disciplină în care cel mai mare rol revine prevenirii îmbolnăvirii solului cu paraziți și îmbogățirii lui cu minerale și compuși organici sau neorganici pentru a stimula creșterea și rodirea culturilor. Acum că suntem în vară ne-am gândit că o să aveți nevoie de ele.
Acestea sunt sfaturile:
1. Nu arunca gunoiul de bucătărie, ci îngroapă-l în grădină ta. Poți săpa un mic șanț între răsadurile de legume și aruncă în el toate deșeurile de bucătărie. Astfel vei face solul mult mai roditor și vei evită sărăcirea lui.
2. Solul acid este dușmanul multor culturi. Poți alcaliniza solul cu cenușă de lemn sau zaţul de cafea. Cenușa este foarte bună pentru sfeclă sau fasole, iar zaţul pentru trandafiri și rododendroni.
3. Folosește ceaiul vechi de buruieni sau buruienile de la ceai pe post de fertilizator pentru că acestea măresc concentrația de azot în sol.
4. Pentru a nimici simplu buruienile, folosește oțet. Este suficient să-l pulverizați pe buruieni. După această presară în jur puțin bicarbonat de sodiu pentru a preveni aciditatea solului.
5. Cojile de ou sunt o comoară de minerale pentru sol, de aceea îți recomandăm să le arunci în grădină, mărunțindu-le în prealabil.
6. Plantele care au fost atacate de fulgi pot fi vindicate dacă le vei stropi cu apă amestecată cu bicarbonat. Bicarbonatul este absolut ne-toxic, spre deosebire de fungicidele comerciale.
7. Contra păduchilor de plante, folosește o simplă apă cu săpun. Săpunul descompune stratul de ulei de pe chitina insectelor astfel încât acestea vor muri în scurt timp de deshidratare. Este genial de simplu. De asemenea, poți folosi și detergentul de vase în loc de săpun.
8. Dacă te-ai săturat de coloniile de furnici din grădină, fă o pastă de miere și borax și aplic-o pe o plantă de lângă mușuroi. Furnicile nu tolerează boraxul și în scurt timp vor părăsi grădina ta.
9. Poți păcăli natura și poți face un arbore fructifer să înflorească mai puternic aca vei bate în tulpină lui cuie. Această metodă se aplică cu succes de mult timp în India. N-ai nici o grijă, sănătatea arborilor nu este afectată de aceste cuie.
10. Fierul este un element arhi-necesar pentru creșterea și roşirea multor plante și arbori, mai ales a viței de vie. Pentru a face viţa de vie mai roditoare, îngroapă la rădăcina ei cuie vechi sau alte obiecte ruginite.
Sursă: realitatea.ro