Din cauza veniturilor scazute la culturile consacrate, multi fermierii se vad nevoiti sa se reorienteze catre livezile de pomi si arbusti fructiferi. Coacazul negru se poate dovedi o afacere profitabila pentru agricultorii care dispun de fonduri, aceasta cultura putand sa-i rasplateasca, dupa 2 ani de la infiintare, cu un profit de circa 7.000 de euro pe hectar.
Coacazul negru se poate planta pe o varietate larga de soluri, cele mai bune fiind insa cele luto-nisipoase si luto-argiloase.
„Coacazul negru valorifica o paleta foate buna de soluri. Cele mai bune soluri pentru el sunt cele luto-nisipoase, luto-argiloase, solurile cu un PH usor acid (5,7 pana la 8,3). Coacazul negru este o specie care de asemenea o poti planta si pe terenurle care sunt in panta. Trebuie sa ai de asemenea o irigatie buna. Chiar daca ai irigat doar de 2-3 ori intr-o vara, poti sa ai o productie frumoasa de coacaz negru”, declara, pentru StiriAgricole.ro, dr. ing. Nelu Orlaie, cunoscut pentru celebra sa pepiniera de capsun, coacaz negru si zmeur, din comuna Hida, judetul Salaj.
Cei care doresc sa infiinteze o asemenea cultura le este recomandat sa lasa un spatiu intre randuri de circa 50-60 cm.
„As recomanda la pregatirea terenului sa se faca o aratura suficient de adanca. Dupa ce s-a infiintat plantatia, recomandarea noastra sa se lucreze numai pe rand. Intre randuri, preferabil este sa se lase un spatiu de 50-60 cm. Astfel, solul isi pastreaza mult mai bine structura, elaborarea apei este mai lenta in teren si ai avantajul ca poti intra in plantaie, indiferent de vreme, si mai ales la recoltat”, mai spune dr. ing. Nelu Orlaie.
De asemenea, dupa plantare se recomanda taierea lastarilor de la o distanta de 12-15 cm, pentru a permite plantei sa se ramnifice cat mai de jos.
„Dupa 2 ani vor aparea primele fructe. In aceasta perioada trebuie sa facem si stropiri. Coacazul negru are cateva boli care apar cam intodeauna, este vorba despre fainarea, rugina, mana. Nu sunt greu de controlat. Trebuie circa 5-6 stropiri pe an. De asemenea, daca avem daunatori trebuie folosite insecticide, eventual de 1-2 ori pe an. Recomandarea noastra este ca atunci cand se fac stropiri sa venim cu un ingrasamant foliar. Din pacate, la noi nu prea se folosesc ingrasaminte imbogatite cu micro-macro elemente. Atunci sunt foarte multe soluri care au o carenta de zinc, magneziu. Acest ingrasamant foliar are capacitatea sa asigure imediat chiar o hranire suplimentara a plantelor. E pacat sa intri cu pompa in plantatie, avand costuri mult mai mari”, mai precizeaza dr. ing. Nelu Orlaie, pentru StiriAgricole.ro.
Din punct de vedere al celor mai profitabile soiuri, se recomanda folosirea celor poloneze precum Tifel, Tiben sau Ruben.
„Tifelul este un soi cu o tufa in forma sferica, destul de aerisita. Are o productie de circa 12 tone pe hectar, la noi. Soiul produce niste ciorchini si boabe mari, lucru acesta ajutand la recoltat. Este un soi timpuriu, fructele se coc la inceputul lunii iulie”, afirma ing. Nelu Orlaie.
Chiar daca nu se pot compara cu productivitatea celor din Polonia, si in tara noastra exista soiuri autohtone de coacaz negru precum Perla neagra, Amurgul, Abanosul, acestea fiind obtinute la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni.
Productia maxima a coacazului negru se obtine cam dupa 3-4 ani de la plantare, investitia initiala fiind de circa 23.000 de lei pe hectar.
„O infiintare de cultura ca la carte, cu cele mai bune plante, ajunge la circa 23.000 de lei pe hectar. Circa 80% din costuri le ai insa cu recoltatul manual. Nu trebuie uitat nici acest aspect. Chiar si asa, fermierul poate avea un profit frumos, mai ales ca un kilogram de coacaz negru se vinde cu circa 8-9 sau chiar 10 lei”, mai spune ing. Nelu Orlaie.
Daca in urma cu cinci ani aveam circa 40 de hectare de plantatii de coacaz negru, astazi suprafata cultivata cu aceasta planta a ajuns la circa 300 de hectare, ceea ce arata un interes tot mai mare al fermierilor romani pentru aceasta cultura.