Începând cu data de 25 mai 2017, în Departamentul Poliției de Frontieră va fi funcțional un cabinet ginecologic. Consultațiile ginecologice, cu scop de diagnostic și tratament-asistență medicală, vor fi oferite solicitanților de azil, refugiaților, beneficiarilor de protecție umanitară și polițistelor de frontieră. În Poliția de Frontieră 25 % din totalul de personal o constituie femeile, fapt ce ia o conotație majoră și importantă privind necesitatea asigurării serviciilor medicale ginecologice, potrivit unui comunicat de presă.
Deschiderea oficială a cabinetului a avut loc în prezența șefului Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, șefului Biroului Național UNHCR Moldova, Traian Țurcanu, viceministrului Afacerilor Interne, Dorin Purice și cadrelor medicale ale Poliției de Frontieră.
”Asistăm la un eveniment de o importanță aparte în activitatea de profil și este unul din șirul acțiunilor care urmează în cooperare cu UNHCR să realizăm. Dorim să consolidăm capacitățile polițiștilor de frontieră, prin îmbunătățirea calităţii asistenței medicale oferite și modernizarea echipamentelor medicale din dotare. Apreciez suportul substanțial adus Departamentului de către UNHCR pe diferite dimensiuni de activitate comună și sper la o conlucrare frumoasă în continuare.” a menționat domnul Fredolin Lecari.
La rândul său, șeful Biroului Național UNHCR Moldova a adresat felicitări Poliției de Frontieră, care sărbătorește 25 de ani de la fondare, și a exprimat dorința extinderii relațiilor de cooperare bilaterală. ”Evenimentul de astăzi ne arată că colaborarea dintre UNHCR și Poliția de Frontieră se află pe o pistă crescătoare. Suntem dispuși să oferim mai mult pentru rezultate mai bune, ceea ce și se întâmplă și suntem martorii acestor realizări. În Republica Moldova sunt circa 170 de femei refugiate, care cu siguranță au nevoie de asistență medicală specializată. Ne bucurăm că în instituția de frontieră am găsit un partener de încredere, cu care să mergem înainte și să dam o mână de ajutor tuturor persoanelor care au nevoie de astfel de servicii.” a conchis domnul Traian Țurcanu.
Amenajarea și echiparea edificiului medical ginecologic, în conformitate cu activitățile medicale la standarde europene, s-a realizat cu suportul proiectului „Inițiativa de Calitate în Sistemele de Azil din Europa de Est și Caucazul de Sud, faza II” (QIEE), inițiat de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În cabinetul ginecologic se vor realiza consultații medicale de specialitate pentru depistarea și diagnosticarea precoce a cancerului de sân și de col uterin (stadiu incipient), diagnosticarea bolilor cu transmitere sexuală, prevenirea și identificarea sterilității feminine, supravegherea evoluției sarcinii și prevenirea complicațiilor ei, precum și examenul medical profilactic anual.
Dina Roșca