Datorită Programului Novateca, bibliotecile s-au transformat, s-au modernizat, au devenit centre comunitare, în cadrul cărora beneficiarii pot dobândi cunoștințe și abilități, învață lucruri noi și pot petrece timpul liber cu ajutorul bibliotecarilor instruiți.
În raionul Sîngerei activează 47 de biblioteci, din ele 34 au fost incluse în cadrul Programului Național Novateca. Datorită acestui proiect bibliotecile au fost renovate și modernizate, fiind în același timp dotate cu 103 calculatoare performante. Costul echipamentului fiind de 2 612 685 lei. APL au contribuit cu 100 634 lei. În anul 2016 au vizitat bibliotecile peste 14 493 utilizatori unici. Bibliotecile oferă o gamă largă de Servicii Noi de Bibliotecă(40), orientate spre satisfacerea necesităților membrilor comunității (copii, tineri, adulți, persoane în etate). Sub îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii moderne. 693 de persoane au beneficiat de Servicii Moderne de Bibliotecă. Au fost instruiți 3611 utilizatori, 2355 ore de instruire realizate. S-a mărit numărul de vizite în biblioteci – 117 651.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional, vizitatorii bibliotecilor învață cum să gestioneze informațiile, să-și păstreze relațiile cu familiile și prietenii lor plecați peste hotare, prin intermediul Skype, Facebook și e-mail, să utilizeze aplicații educaționale online, să practice jocuri de dame, șah, să studieze o limbă străină, cu ajutorul unui voluntar de la Corpul Păcii, ori cu ajutorul programului Duolingo, să privească un film, să pregătească temele pentru acasă.
În raion au fost implementate și dezvoltate Servicii Moderne de Bibliotecă precum: „Fitness la bibliotecă” – Sîngereii Noi; „Digitalizarea istoriei locale” – Bălășești, Copăceni; „Creșterea florilor de cameră” – Rădoaia, „Engleza pentru o viață nouă” – Biblioteca Publică Raională Sîngerei, Biblioteca Orășenească Sîngerei; „57+IT” – Biruința, Coada Iazului; „Origami, dezvoltarea creativității la copii” – Țîplești, „Dezvoltarea apiculturii în comunitate” – Iezărenii Vechi, etc.
În biblioteci poți învăța cum să completezi un CV, să te pregătești de un interviu de angajare, să cauți un loc de muncă și să te întâlnești cu potențialii angajatori. Bibliotecarii din comunele Coșcodeni, Chișcăreni, Iezărenii Vechi, Mîndreștii Noi, Cubolta, Rădoaia, Pepeni, Bălășești, Sloveanca, Biruința au participat la dezvoltarea Proiectului ,,O șansă de angajare cu ajutorul IT” în parteneriat cu Agenția Pentru Ocupare Forței de Muncă Sîngerei. Au fost organizate seminare informative, training-uri, instruiri gratuite în domeniul IT. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au fost instruiți cum să acceseze site–urile AOFM www.angajat.md, www.e-angajare.md. Grație parteneriatului dintre bibliotecari și specialiștii AOFM peste 250 de cetățeni din raion au obținut abilități necesare pentru a căuta și a aplica la posturile vacante disponibile. În perioada august – octombrie 2016, 81 de persoane au găsit un post de lucru la baștină, primesc salariu, pot întreține familia și n-au plecat peste hotare.
Bibliotecile publice sunt instituții importante ce oferă cetățenilor comunității resurse și servicii esențiale precum: Resurse info-documentare, Acces la tehnologii și Internet, combaterea inegalității digitale.
Necesitatea finanțării bibliotecilor publice este la fel de mare ca și necesitatea finanțării învățământului public și sănătății publice. Biblioteca înseamnă acces la Informație, iar „Informația este putere”!