Datorită sprijinului Uniunii Europene, locuitorii din satele Gura Bîcului și Bîcioc se vor bucura de servicii medicale mai bune. Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, care prestează servicii locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, a fost renovat în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.
OMF-ul are grijă de sănătatea a 3.600 de localnici, dar și a celor peste 800 de locuitori ai satului Bicioc, din stânga Nistrului. Inaugurarea a fost organizată într-o zi specială pentru comunitate – Hramul satului. Alături de localnici și oaspeți din satul Bîcioc, la eveniment au luat parte și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Renovarea instituției medicale este primul proiect cu finanțare europeană din Gura Bîcului, potrivit unui comunicat de presă.
„Oficiul Medicilor de Familie a fost construit în anii ‘’80. De atunci, din lipsă de bani, edificiul nu a fost renovat niciodată. Acoperișul, geamurile, ușile, și toate rețelele inginerești – de electricitate, canalizare și de aprovizionare cu apă erau defecte, la fel ca și sistemul de încălzire. Doctorilor le era dificil să presteze servicii medicale la standarde moderne. Iarna, în timpul examinărilor medicale, din cauza temperaturii scăzute în încăperi, bebelușii riscau să răcească”, povestește Lilia Brehova, primara satului Gura Bicului, originară din Bender.
„Nici nu pot să cred că am lucrat în asemenea condiții”, spune Elena Cotelea, care este infirmieră de aproape 30 de ani la OMF-ul din Gura Bîcului, privind pozele edificiului, realizate înainte de renovare.
Cu peste 171.060 euro oferite de UE, echivalentul bugetului anual al satului, OMF-ul și-a recăpătat imaginea unei instituții în care vii să te tratezi. Și comunitatea a contribuit cu 2.223 euro, luând în considerație importanța obiectivului.
„Acum centrul arată de parcă ar fi nou. Putem beneficia de servicii medicale în sat ca și la oraș, sau chiar și mai bune”, afirmă Galina Pascalova, locuitoarea satului Bîcioc.
În cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, începând cu anul 2009, au fost renovare sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale râului Nistru. Șaptesprezece dintre acestea sunt instituții medicale.
Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și a comunităților locale.
Diana Munteanu