După ce premiera multaşteptatului spectacol HAMLET PROCES a avut loc la 15 septembrie 2016, în curtea Penitenciarului nr.17-Rezina, acesta a mai fost jucat o dată, ieri seara, 10 mai 2017.
Spectacolul HAMLET PROCES a avut în distribuţie 11 deţinuţi condamnaţi la detenţie pe viaţă, care au evoluat alături de actori profesionişti, spectacolul fiind adaptat după piesa „Hamlet” de William Shakespeare, în regia Luminiţei Ţîcu şi a directorului Mihai Fusu.
HAMLET PROCES a fost primul proiect de terapie prin teatru ce a vizat deţinuţii pe viaţă din Moldova.
La eveniment au fost prezenţi, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice în Republica Moldova, viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu, directorul adjunct al DIP, Igor Guja, procurori din cadrul Procuraturii Generale, judecători de peste hotare, reprezentanţii Misiunii NORLAM,Centrului de Arte COLISEUM, oameni de cultură şi artă, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din oraşul Rezina, angajaţi ai sistemului penitenciar, rudele deţinuţilor şi alţi parteneri ai DIP.
Viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu, a menţionat că, a rămas impresionat de acestă realizare a sistemului penitenciar, ce semnifică o schimbare de atitudine faţă de deţinuţi, şi sunt lăudabile progresele sistemului. Totodată, oficialul a mulţumit tuturor celor implicaţi pentru munca depusă la realizarea acestui spectacol.
„Departamentul Instituţiilor Penitenciare priveşte deţinuţii ca pe oameni. În ultima perioadă, am început să promovăm o diversitate de măsuri de resocializare, pentru ca într-o zi, când deţinuţii vor ieşi la libertate, să fie membri utili ai societăţii. Datorită unei colaborări frumoase cu partenerii noştri de dezvoltare, am făcut ceva inedit, un lucru foarte frumos, de cultură. Ei, actorii de azi, au ales „to be”- a fi oameni”, a menţionat directorul adjunct al DIP, Igor Guja.
Deţinuţii au redat publicului emoţiile şi trăirile piesei cu mult profesionalism, impresionând spectatorii până la lacrimi. La finele spectacolului, publicul a aplaudat în picioare actorii pentru momentele emoţionante trăite alături de ei.
La finalul spectacolului, directorul adjunct al DIP, Igor Guja, a înmânat tuturor actorilor diplome de participare.
Spectacolul a fost susţinut financiar de Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM) şi Ambasada Franţei în Moldova având ca partener principal Departamentul Instituţiilor Penitenciare.
Diana Munteanu