Fiind axat pe traficul de containere, studiul analizează activitatea mai multor servicii de control la frontieră, responsabile de vămuirea mărfurilor în port şi, de asemenea, identifică domeniile în care, prin simplificarea și modernizarea procedurilor, întreprinderile comerciale ar putea fi extinse și comerțul internațional ar putea fi dezvoltat în continuare. Eforturile date nu ar aduce beneficii doar serviciilor de frontieră, dar ar consolida în egală măsură și potenţialul pentru creşterea investiţiilor şi dezvoltarea comercială a portului.
Cu referire la concluziile aferente studiului, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban a subliniat faptul că ”facilitarea comerțului și simplificarea procedurilor continuă să reprezinte principalele obiective de pe agenda de reformare a Serviciului Vamal, care devine unul modern și proactiv. Portul Internațional Liber Giurgiulești, prin specificul operațiunilor desfășurate în această zonă, reprezintă o locație strategică, cu un potențial economic care poate fi permanent dezvoltat. Iată de ce Serviciul Vamal are ca prioritate identificarea și implementarea celor mai inovatoare instrumente de administrare vamală, care vin nu doar să faciliteze schimburile comerciale, dar și să creeze un mediu de afaceri competitiv pentru rezidenții acestei zone. Iar recomandările înaintate de experți în studiul prezentat astăzi vor conferi o valoare adăugată eforturilor noastre de îmbunătățire a procesului de vămuire în Port”.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a menţionat în timpul evenimentului: „Portul Internațional Liber Giurgiulești constituie un avantaj clar pentru Republica Moldova, în special în contextul implementării ZSLAC. Cred că am putea folosi potențialul său mai mult și, pe baza sprijinului și recomandărilor EUBAM, portul şi-ar putea maximiza capacitatea și eficiența”.
Subliniind importanţa studiului, Şeful Misiunii EUBAM, Ambasadorul Andrew Tesoriere a spus că “Portul Giurgiulești, fiind unicul port din Moldova accesibil pentru transportul maritim, are o importanță deosebită pentru prosperitatea pe termen lung a Republicii Moldova. Acesta, efectiv, pune Republica Moldova pe o hartă mondială mai largă.Studiul reprezintă un efort concertat al sectoarelor public și privat din Moldova, cu sprijinul tehnic al EUBAM, de a maximiza potențialul de eficiență, performanță și reputație a Portului”.
Studiul propune 23 de concluzii şi recomandări care acoperă cinci domenii strategice ale reformei, şi anume cadrul juridic și de reglementare, dezvoltarea resurselor umane, procedurile, schimbul de informații și infrastructura. Colin Gazeley, Şeful Departamentului Management al Frontierelor din cadrul EUBAM şi autorul studiului, a precizat faptul că acesta “evidențiază reformele cu privire la procedurile și procesele aplicate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi alte servicii de control la frontieră care, dacă ar fi implementate, ar spori considerabil facilitarea comerțului în port şi ar crea un mediu comercial competitiv, care nu doar încurajează creșterea afacerilor, dar şi securitatea și integritatea frontierei Republicii Moldova”.
Portul Internaţional Liber Giurgiulești, localizat în partea de sud-vest a ţării, reprezintă unicul punct de acces al Republicii Moldova la mare. În anul 2016 prin acest port au trecut 876 274 de tone de mărfuri în vrac şi 757 977 de tone de mărfuri containerizate.