Igor Dodon, Președintele țării, a semnat un Decret privind conferirea unor distincții de stat pentru un grup de cetățeni din mai multe domenii cu prilejul Zilei Solidarității Oamenilor Muncii. Astfel, pentru muncă îndelungată și ireproșabilă în diverse domenii, merite față de stat și succese deosebite în activitatea profesională, au fost decorate următoarele persoane:
„Ordinul de Onoare”
Doamnei Olga OVCINNICOVA – jurist emerit. 70 de ani de activitate pedagogică și științifică, jurist, pedagog și profesionist desăvîrșit, una din fondatorii Facultății de Drept a Universității de Stat din Chișinău, autor al proiectului Codului civil (1964), autor a numeroase cercetări și publicații, fost vice-decan al Facultății de Drept a Universității Slavone din Moldova. Ordinul „Gloria Muncii”
Domnului Andrei CEMÎRTAN – mecanizator în Societatea pe Acțiuni „Avicola Corlăteni”, raionul Rîșcani. Activează în complexul agroindustrial mai bine de 45 de ani, avînd merite în sporirea eficienţei producţiei agricole.
Domnului Gheorghi GLAVCEV – director al Societății cu Răspundere Limitată „Agrofavor”, raionul Taraclia. Activitate îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial, din 2007 pînă în prezent se ocupă cu succes de tehnologia de înființare, formare și producere a soiurilor cu potențial ridicat de producție a strugurilor de masă.
Domnului Ion ILIEȘ – conducător artistic al Ansamblului de Dansuri Populare „Arnăutul”, orașul Rîbnița care a fost fondat în 1986 și este unul dintre ansamblurile de dansuri populare, care păstrează în repertoriul său dansurile folclorice culese din diferite localităţi ale Moldovei.
Doamna Elena OLARU – cusătoreasă la Fabrica de Confecţii „Ionel” SA. Activează mai bine de 50 de ani în domeniu. Îndeplinește cele mai complicate operațiuni din procesul de producere, care necesită multă atenție și îndemînare, contribuie la inițierea în profesie a tinerilor muncitori.
Domnului Vladimir SPIȚÎN – antrenor emerit de polo pe apă, unul din fondatorii școlii de polo pe apă în Moldova. Are mai mult de 50 de ani de activitate pedagogică, a contribuit la pregătirea unor sportivi de performanţă care au obţinut succese înalte în cadrul diverselor competiţii, inclusiv internaţionale.
Medalia „Meritul Civic”
Doamnei Nadejda DRAGAN – operator la mulsul mecanizat în colhozul „Pobeda”, UTA Găgăuzia. Activează mai mult de 15 ani, înregistrînd o sporire esențială a cantității de producție, demonstrează abilități de identificare a unor soluții inedite la diverse probleme tehnice, consecventă și responsabilă.
Doamnei Vera OSTAFICIUC – curățitor teritorii la Întreprinderea Municipală „Gospodăria Locativ-Comunală Bălți”. Activează în jur de 20 de ani, se evidențiază printr-o responsabilitate deosebită, locatarii sectoarelor deservite deseori au scris numeroase scrisori de recunoștință față de această persoană.
Domnului Piotr PETROVICI – conducător de brigadă în Societatea cu Răspundere Limitată „Agro-Sadîm”, municipiul Comrat. Activitate îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial, obține cele mai înalte sporuri de recoltă, contribuind meritoriu la dezvoltarea infrastructurii social-economice.
Doamnei Tamara RUSU – lăcătuș în Societatea cu Răspundere Limitată „Chișinău-Gaz”. Doar în anul 2013 a localizat peste 250 de scurgeri de gaze și a emis circa 50 de interdicții, în urma cărora s-au stopat lucrările de terasament, ce prezentau un pericol real pentru gospodăria de gaze naturale.
Titlul onorific „Om Emerit”
Domnului Alexandru BOIARCIUC – director al Societății pe Acțiuni „Arhproiect”, municipiul Chișinău. Unul din cei mai cunoscuți arhitecți dedicați profesiei mai mult de 50 de ani, a participat la crearea școlii naționale de arhitectură, la educarea și formarea tinerilor specialiști din domeniu, fiind cîștigător al concursurilor republicane și internaționale. „Ordinul Republicii”
Domnului Dmitrii TODOROGLO – activează în organele administrației publice mai bine de 26 de ani, inclusiv în calitate de deputat, vice-prim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, președinte al Comisiei parlamentare, contribuind la perfecționarea legislației în domeniul agroindustrial.
Ar fi bine ca la ceste decrete să fie o argumentare mai clară. Știm pentru ce a fost decorat Ion Soltîs și Alexandru Matrosov. În rest altii pentru ce ??? Ce exemplu pot lua tineretul de la unii decorat Doar pentru faptul că a lucrat undeva un teremen îndelungat. Ar treebui mai multe fapte concrete de la ei.. Acum ar fi fost bine de decorat cei care riscând cu viața primii au luptat cu recenta ninsoare au iesit la lichidarea consecințelor ei.. De premiat învingătorii la olimpiadele republicane, internaționale. Fiindcă acolo unii aduc MEDALII deAUR, dar aici sunt trecuti la .. uitare….