Filadelfia, Tabisa, Corado, Cataleya sau Aslan. Despre ce o fi oare vorba?
Nu, nu sunt denumiri de țări sau orașe. Sunt prenumele alese de către unii părinți copiilor lor, născuți în anul 2016.
La Călărași, în 2016, s-au născut 719 copii. Și ce mai prenume au primit de la părinții lor! Serghian, Samuel, Samir, Vladlena, Nermin, Tabisa, Malvina, Filadelfia, Mustafa, Nadina, Fernando sau Masimo-Leonardo…
Violeta Chiriac, șefa Oficiului Stare Civilă Călărași, are, în aceste cazuri, și o explicație: unul dintre părinții copiilor este străin. ”Migrația influențează foarte mult prenumele nou-născuților”, a accentuat dânsa.
Continuă să fie la mare căutare prenumele tradiționale, venite din moși-strămoși, cum ar fi Nicolae sau Ion, Gheorghe sau Maria. Solicitate sunt și alte prenume pe larg răspândite în zona noastră, cum ar fi: Victor, Mihai, Andrei, Tatiana, Vladimir, Alexandru sau Olga
Printre prenumele mai des întâlnite se regăsesc și: Ovidiu, Laurențiu, Damian, Camelia, Patricia, Amelia. Au rămas oarecum în umbră, în 2016, prenume ca: Bianca, David sau Dragoș. Foarte rar mai întâlnești pe cineva care vrea să-și numească fetița Tamara, Lidia sau Zinaida.
La Nisporeni, s-au născut 662 de copii. Prenumele: Jennifer, Noemi-Denisa, Imran, Matteo, David-Devis, Teofan, Iridana, Amira, Nectaria, Corado, Avram, Asmin sau Marimar au fost cele care ne-au atras atenția cel mai mult. ”În permanență le zic secretarilor consiliilor locale să scrie în certificatele de naștere ale copiilor orice prenume îl vor părinții. Important e să le placă lor”, a făcut o remarcă Liuba Ciorici, șefa Oficiului Stare Civilă Nisporeni.
Totuși, potrivit dânsei, cele mai solicitate rămân a fi prenumele vechi. Sunt la Nisporeni copii ce poartă numele Ion, și Ioan, și Ionel, și Ionuț.
Dar sunt și cu prenume mai moderne, cum ar fi: Fabian sau Fabiana, Andreea, Manuela. În vogă au fost, în 2016, și: Cătălina, Cristian, Luiza, Tudor, Daniel, Ana, David, Nicolae, Octavian, Carolina, Andrei, Marin, Evelina, Roma sau Elena. Au revenit părinții și la unele prenume de sorginte slavonă, cum ar fi: Ludmila, Ivan, Ecaterina sau Iaroslav,
La Ungheni, cele mai solicitate prenume au fost în 2016: Bogdan, Daria și David. Au fost și prenume mai puțin obișnuite pentru meleagurile noastre, cum ar fi: Cataleya sau Cataleea, Radislav, Damina, Zlata, Vevia, Amina, Samuel, Mario, Vanesa, Dominic, Lavric, Aslan.
Printre cele mai des solicitate prenume de către părinți pentru bebelușii lor se numără: Albert, Otilia, Daniel, Marian, Ștefan, Teodora, Simona, Ionela, Mihaela, Melinda, Roxana, dar și Evghenii, Chiril, Ecaterina, Serghei, Alisa, Igor, Aliona.
”Se observă, după cum vedeți, două tendințe: prenume rusești și prenume europene. Este îmbucurător, însă, faptul că o bună parte din părinți se gândesc bine atunci când aleg un prenume pentru copilul lor”, a subliniat Svetlana Andrieș, șefa Oficiului Stare Civilă Ungheni.
Potrivit dânsei, nu sunt uitate nici prenumele vechi: Gheorghe, Vasile, Maria sau Grigore.
După un adevărat boom cu prenumele Anastasia, iată că acum, practic, e uitat, la fel ca și Elena sau Tamara.
În raionul Ungheni s-au născut cei mai mulți copii, 1384 la număr.
Apropo: specialiștii recomandă părinților să aleagă un prenume copilului lor potrivit cu numele de familie și să nu uite că prenumele e pentru toată viața.
Sursa: expresul.com