În condițiile în care R. Moldova este lipsită de „bogății” subterane, producătorii susțin că ramura culturii nucifere reprezintă o mină de aur care ar face ca situația economică „să înflorească”
Este greu de imaginat cum o pepinieră și o livadă din vârful unui deal al satului Rediul de Sus, Fălești, poate fi un adevărat câmp de cercetare și de unde „se nasc” soiuri de nuci care s-au plasat regește deasupra celor ale marilor producători europeni, scrie Ziarul Național.
Totuși, Nicolae Chictenco demolează toate stereotipurile privind necesitatea condițiilor speciale pentru cercetare și, după mulți ani de eforturi titanice, a ajuns acum la un pas de a omologa soiuri de nuci nemaivăzute. Astfel, fermierul specializat în creșterea puieților de nuci a creat nuci care excelează prin rezistența la condițiile climaterice nefaste sau la bolile devastatoare. Fermierul care este văzut ca un erou printre producătorii din regiune a reușit să „inventeze” nuci „uriașe”, rezistente la temperaturi „neprietenoase”, care dau în rod mai devreme și care sunt pline cu miez „ca aurul” în proporție de până la 75%. Cercetătorul în agronomie susține că și-a botezat creațiile pe măsura performanțelor, cum ar fi „Minunat din Rediul”, „Plin din Fălești” sau „Ovată” cu nuci în formă de inimă.
Recoltă mai mică, prețuri mai mari
Nicolae Chictenco susține că micul tărâm al „comorilor” de la Rediul de Sus a trezit interesul cercetătorilor, autorităților și al producătorilor din afară, iar puieții din gospodăria sa au ajuns să crească în livezi cu suprafețe de sute de hectare în țări cunoscute cu tradiție în creșterea nucilor. „Anul 2014 a fost un an problematic pentru cultura nucului, deoarece primăvara au fost ploi și călduri mari, ceea ce a condiționat răspândirea ca fulgerul a bolilor extrem de dăunătoare acestor culturi. Astfel, au fost înregistrate pierderi de până la 20% la hectar. Totuși, în tot răul este ceva bun. Această „molimă” nu s-a abătut numai asupra producătorilor noștri, dar a afectat și marii producători europeni și nu numai, care au contracte de furnizare pe termen lung. Pentru a nu-și deteriora imaginea în fața partenerilor, ei au oferit preț bun pentru nucile moldovenești, de 140 de lei per kg, în vederea suplinirii cantității necesare. În felul acesta, nucile noastre devin tot mai cunoscute în exterior”, a explicat specialistul.
Nucul, deasupra embargourilor rusești
Nicolae Chictenco este convins că s-ar înregistra un salt impresionant al economiei și am ajunge să nu avem concurență în exterior, dacă s-ar investi în dezvoltarea ramurii de creștere a nucilor, având în vedere că R. Moldova este una din puținele regiuni de pe planetă unde sunt condiții favorabile pentru această cultură. „Nucul este cultura care s-a situat mereu deasupra politicului și care nu a putut fi doborât de niciun embargo. Dacă nu livrăm în Rusia, nucile noastre sunt căutate ca diamantele de alte state. De aceea, eu fac permanent seminare cu diferiți producători pentru a-i instrui să utilizeze tehnologiile și soiurile noi cu scopul de a acoperi costurile și să înțeleagă că nu vor strânge bani cu sacul a doua zi după ce vor sădi o livadă cu nuci. Aceasta este o afacere pentru viitor, care trebuie dezvoltată cu răbdare, însă care te poate îmbogăți, asigurându-ți un venit stabil”, a mai spus Nicolae Chictenco.
Miez de nucă de la Criuleni pentru francezi și germani
Un exemplu frumos în acest sens este prietenul fermierului de la Rediul de Sus, Iurie Hâncu, un om de afaceri care a delectat deja gusturile fine ale consumatorilor europeni cu „aurul” moldovenesc. Omul de afaceri deține 120 de hectare de livadă de nuci la Criuleni pe care planifică să o extindă până la 200 de hectare, dar și o întreprindere de prelucrare a nucilor în care a investit un milion de euro. Spune că este convins că nucul este cultura care va cuceri piețele din exterior. Iurie Hâncu susține că se află abia la început de cale și livada încă nu rodește conform capacităților depline, însă zice că nu a vândut niciun kilogram de miez de nucă în R. Moldova.
„Nucile moldovenești încă nu sunt cunoscute publicului european și importatorii de acolo sunt dispuși să încheie contracte pentru cantități mari, iar noi abia acum începem să ne orientăm spre înființarea suprafețelor mari de livezi. Noi am livrat în Franța, Germania, Turcia, Algeria, iar prețurile au fost mai mari cu 10%-15% față de anul trecut din cauza recoltei slabe. Este o afacere pe care o văd ca o siguranță pentru viitorul copiilor și nepoților mei”, a afirmat Iurie Hâncu.
Deficitul de miez de nucă pe plan mondial este de 150-200 de mii de tone de miez de nucă anual, iar R. Moldova reprezintă unul din principalii furnizori de astfel de produse care ajung în mare parte în Franța, Austria, Germania, Turcia, Grecia. Cantitatea de miez de nucă exportată anual de R. Moldova este de circa opt mii de tone în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari.
Cum să păstrezi nucile pentru miez de calitate
După recoltare, nucile cu coajă verde se separă de cele fără coajă. Cele care au coajă verde se bagă în saci de urzică sau cânepă şi se umezesc bine, se lasă pentru o zi-două la umbră după care coaja se desprinde ușor. Nucile se usucă sub un jet de aer cald sau în locuri foarte bine ventilate.
Nucile se așază în straturi de maximum 25 cm grosime în locuri foarte bine ventilate şi se împrăștie de trei-patru ori pe zi. Pot fi uscate şi la soare. Datorită faptului că pe piaţă internaţională se cere ca miezul să aibă o culoare galben-aurie, se impune albirea nucilor. Pentru cantităţile mici de nuci se procedează în modul următor: se iau 6 kg de hipoclorit de calciu şi 3,5 kg de carbonat de sodiu, la 10 litri de apă, ce se dizolvă separat; se toarnă apoi soluţia de carbonat de calciu peste soluţia de hipoclorit , după care se completează până la cantitatea de 100 de litri. Soluţia se amestecă bine, se lasă 48 de ore să se limpezească. Nucile uscate se pun într-un vas de lemn, după care se toarnă soluţie până când acestea încep să plutească. Se agită bine timp de trei-cinci minute. Cu 100 litri de soluţie se pot înălbi aproximativ 400 kg de nuci în coajă. Nucile nu se spală după ce sunt scoase din soluţie şi se usucă în mod obişnuit. Apoi se ambalează în saci de minimum 25 kg şi maximum 200 kg, în spaţii curate, bine ventilate şi ferite de rozătoare.
Miezul de nucă este recomandat să fie valorificat într-o perioadă de timp cuprinsă între 30 şi 60 de zile.
Sursa: ziarulnational.md